De nieuwe uitbaters van een Albert Heijn franchise winkel in Dendermonde worden overstelpt met haatberichten en bedreigingen. Een en ander is het gevolg van een jobstudente die haar verhaal deed bij TV Oost omdat ze in hun winkel zou geweigerd zijn “omdat ze een hoofddoek droeg”. Albert Heijn probeert intussen de gemoederen te bedaren en toont begrip voor alle partijen.  
 
SCEPTR sprak met uitbaatster Marieke en met Ann Maes, Head of Reputation van Albert Heyn. Van een hoofddoekenverbod blijkt geen sprake. De nieuwe uitbaters wilden enkel via het arbeidsreglement een neutraal kledijbeleid hanteren. Met “strikte neutrale kledijvoorschriften, waarbij noch jurkjes, noch korte rokjes noch opzichtige hoofdbedekkingen aanvaard worden”, verklaart Marieke. 
“Jobstudenten kunnen onze kledijvoorschriften vooraf lezen via een app die ze ter beschikking krijgen”, legt Marieke uit. Toen de jobstudente begon te werken vroeg Marieke dan ook aan de 17-jarige Shahed haar hoofddoek af te zetten. Om net als de rest van het personeel dus te beantwoorden aan die kledijvoorschriften.Bij het meisje dat het arbeidsreglement niet had gelezen, kwam dat verhaal anders aan en ze voelde zich gediscrimineerd. Volgens haar werd ze voor de keuze gezet: hoofddoek af, of vertrekken. Het meisje wenste daar niet op in te gaan en verliet daarop haar werkplek. Nadat ze haar verhaal op sociale media plaatste contacteerde haar directe omgeving enkele regionale journalisten. 

“Op aansporen van haar omgeving deed ze haar verhaal bij TV Oost”

Volgens Shahed solliciteerde ze begin deze zomer voor een vakantiejob bij Albert Heijn in Dendermonde. Ze zou in juli op gesprek zijn gegaan en vernam eind vorige week dat ze maandag mocht beginnen. Toen ze op de werkvloer verscheen met een hoofddoek aan vroeg de shopmanager haar die uit te doen. Volgens Shahed gebeurde dat “op een heel botte manier”. Ze raakte daardoor in shock, en op aansporen van haar omgeving deed ze haar verhaal op de regionale zender TV Oost.

Albert Heijn laat nochtans religieuze kenmerken toe op de werkvloer, aldus Ann Maes, Head of Reputation. De insinuaties dat de shopmanager zich schuldig zou maken aan discriminatie blijken dus volledig uit de lucht gegrepen. 

“Ook kassiersters met korte rokjes vragen we neutrale kledij te dragen”

Albert Heijn in Dendermonde hanteert volgens uitbaatster Marieke een strenger kledijbeleid. Elke vorm van opvallende kledij is verboden, “ook kassiersters met te korte rokjes of kleedjes vragen we om  neutrale kledij te dragen”.  Die huisregels kunnen alle jobstudenten ook nalezen via een “app”, maar volgens Marieke heeft Shahed dat wellicht niet gedaan. 
 
Marieke en haar man, zijn  nieuwe ondernemers en werken als zelfstandig franchisehouder onder de merknaam Albert Heijn. Ze zijn teleurgesteld dat op sociale media nu een beeld van racisme wordt rondgestrooid, verspreid. Marieke legt uit, “als zelfstandig franchisenemer wilden we een neutraal beleid, we geven veel en graag kansen aan mensen en hanteren een divers personeelsbeleid”.
 
Zo ontvingen we ook al van klanten vragen naar halal-voeding. Dat maakt deel uit van het assortiment van Albert Heijn en Marieke zegt dat ze hun assortiment zeker willen uitbreiden. 

Ann Maes : “Onze ondernemers zullen hun arbeidsreglement aanpassen.”

Ann Maes, Head of Reputation bij Albert Heijn, bevestigt aan SCEPTR dat de keten ook zelf een lang gesprek had met Shahed. Daaruit bleek dat het niet het meisje zelf was die de media-aandacht opzocht. Nadat ze een bericht op haar sociale media had geplaatst, kwam dat initiatief volgens Maes vooral vanuit de omgeving. Regionale pers ging er vervolgens graag op in.
 
Maes legt uit dat Marieke en haar man, als 2 nieuwe goede ondernemers, zo’n twee weken geleden begonnen zijn als zelfstandig franchisenemers en toont begrip. “Vanuit hun streven naar neutraliteit hadden de ondernemers het arbeidsreglement aangepast en ook toegevoegd dat er geen religieuze symbolen op de werkvloer toegelaten zijn”, verduidelijkt ze. Die aanpassingen waren in elk geval niet opgemerkt door de juridische dienst van Albert Heijn.
 
Deze stroken volgens Maes ook niet met de “politiek van inclusie en diversiteit” die Albert Heijn hanteert. Daarover werd met de uitbaters ook al een gesprek gevoerd. Ze zullen hun arbeidsreglement aanpassen volgens de richtlijnen van Albert Heijn. 

“Hoofddoek bestaat zelfs als onderdeel van het Albert Heijn uniform”

Albert Heijn toont begrip, zowel voor hun franchisenemers als voor de gevoelens van Shahed die het gesprek “als bruut” zegt te hebben ervaren. Maes betreurt tenslotte dat het verhaal intussen een eigen leven is gaan leiden op sociale media, en vervolgens ook uitvergroot werd in de pers. Het bedrijf benadrukt echter dat het vooral een reflectie van de hele  maatschappij wil zijn. Het dragen van een hoofddoek is overigens in alle Albert Heijn winkels toegelaten. Meer nog, de hoofddoek maakt zelfs deel uit van het Albert Heijn uniform.

Maes besluit dat “onze ondernemer zich bewust is van het maatschappelijk debat” en dat ze “via de neutraliteitsregels dit debat net uit de weg wilden gaan”. Uitbaatster Marieke kondigde intussen aan dat ze later nog in een “open brief” haar kant van het verhaal zal uit de doeken doen. Shahed kreeg overigens ook de toezegging van Albert Heijn dat ze nog steeds welkom blijft voor een job bij de winkelketen. “In Dendermonde, of in één van onze andere vestigingen”, besluit Maes.

1 REACTIE

  1. Waarom bestaat er zo iets als schoolreglement of arbeidsvoorwaarden. Het vonnis van enige tijd geleden waarin moslimas toch een hoofddoek mochten dragen niettegenstaande het reglement dit verbood, heeft nu ook navolging in de prive waar men eerst de arbeidsvoorwaarden aanvaardt en nadien grote heibel wordt gemaakt omdat men hier op gewezen wordt. En ons dan maar afschilderen als racist.