Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag uitgehaald naar de Franse president Emmanuel Macron (LREM). Macron zei vrijdag dat hij een ‘rode lijn’ trekt tegen het Turkse optreden in de Middellandse Zee.

“Zij die denken dat zij een rode lijn trekken in het oostelijke Middellandse-Zeegebied dagen de vastberaden houding van ons land uit. Als er een rode lijn in het gebied is, behoort het tot Turkije en de Turks-Cyprioten gebaseerd op het internationale recht”, zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Macron: “Turken respecteren geen woorden, maar daden”

“De periode van het bepalen van hun imperialistische begrip door het tekenen van lijnen op kaarten is voorbij”, luidt het verder. “Turkije is machtig genoeg om iedereen af te schrikken die met een oorlogsvloot zijn rechten en belangen probeert te grijpen.”

De ‘rode lijn’ is een verwijzing naar een eerdere uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron (LREM), die een harde houding aanneemt tegenover Turkije. 

“Als het gaat om de soevereiniteit over het Middellandse-Zeegebied, moet ik consequent zijn in daden en woorden”, zei Macron vrijdag. “Ik kan u zeggen dat dat het enige is dat de Turken overwegen en respecteren. […] Het is een rode lijn. […] Het was proportioneel. We stuurden geen oorlogsvloot.”