Trump verplicht het moederbedrijf van TikTok om de data van Amerikaanse gebruikers te verwijderen. De Amerikaanse president heeft daar vrijdagavond een presidentieel decreet voor ondertekend. Dit verplicht ByteDance, het moederbedrijf van de populaire video-app TikTok, om alle data van Amerikaanse gebruikers te verwijderen binnen 90 dagen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Verder mag ByteDance geen eigendommen meer bezitten in de VS die gebruikt worden om TikTok te beheren. Op die manier verhoogt de Amerikaanse president opnieuw de druk op het Chinese bedrijf om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen.

Donald Trump verklaarde dat dat gebeurde om de nationale veiligheid van de VS te beschermen: “We beschikken over geloofwaardige bewijzen die me doen vermoeden dat ByteDance acties zou kunnen ondernemen die de nationale veiligheid van de VS bedreigen”, aldus Trump in het decreet.

Microsoft nog in onderhandeling met TikTok

Vorige week kwam er ook al een decreet waarin hij de Amerikanen verbiedt om nog transacties te doen met ByteDance. Dat verbod zou over 45 dagen ingaan. Zodra dat gebeurt, betekent dat in concreto het einde van TikTok in de VS.

De app zou een gevaar zijn voor de nationale veiligheid en de privacy van de Amerikaan. Er zou mogelijk te veel informatie doorgespeeld worden aan de Chinese overheid volgens Trump.

Momenteel voert de Amerikaanse softwaregigant Microsoft nog steeds onderhandelingen met ByteDance rond de overname van TikTok in de VS en in een handvol andere landen. De nieuwe maatregel van Trump zet dus nog meer druk op de Chinezen. Wellicht hoopt Trump zo de verkoop van het bedrijf te bespoedigen.