Een man, vermoedelijk een Trump aanhanger, is doodgeschoten in Portland na een confrontatie met Black Live Matters tegenbetogers. Dat gebeurde zaterdagavond in het centrum van Portland, toen protesten tegen politiegeweld hun vierde maand ingingen in de grootste stad van Oregon. Een grote karavaan met aanhangers van president Donald Trump botste er op Black Lives Matter demonstranten. Dat melden onder meer ABC-news en The New York Times.

De politie is een moordonderzoek gestart. “Er wordt op dit moment geen informatie over een verdachte vrijgegeven”, zei de politie laat op zaterdag. Politieagenten troffen de man aan met een schotwond in de borst. Dat gebeurde nadat ze, om 20.46 uur lokale tijd, geweervuur ​​hadden gehoord in het gebied van Southeast 3rd Avenue en Southwest Alder Street. Ambulanciers die ter plaatse kwamen stelden vast dat het slachtoffer ter plaatse overleden was. 

(lees verder onder deze tweet)

Escalatie van geweld na Black Lives Matters protesten

The New York Times citeert twee anonieme getuigen die zeggen dat een kleine groep mensen ruzie kreeg met andere mensen in een voertuig. Daarop opende een schutter het vuur. De man die werd neergeschoten en gedood zou een hoed met een insigne van Patriot Prayer, hebben gedragen.

Sinds de dood van George Floyd in mei wordt er volop gedemonstreerd, onder meer door Black Lives Matter-activisten, in de stad in het noordwesten van de Verenigde Staten. Daarbij kwam het al meer dan eens tot geweld. Zo werd midden augustus nog een blanke man bewusteloos geslagen door BLM-betogers, nadat ze eerst een ongeval veroorzaakten met zijn wagen. 

De dodelijke schietpartij vond naar alle waarschijnlijkheid plaats in de context van rivaliserende demonstraties in het centrum van Portland. Ook al is dat niet met zoveel woorden gezegd. Eerder die avond was er een grote bijeenkomst van aanhangers van president Donald Trump. Toen de wagens met Trump-aanhangers in een lange optocht door de stad reden stootten ze daarbij op tegendemonstranten van de Black Lives Matter-beweging. Vervolgens zouden er volgens ABC confrontaties tussen de diverse groepen zijn uitgebroken.

(lees verder onder de tweet)

Donald Trump: “De burgemeester is een gek. Breng de Nationale Garde binnen.”

Op sociale media duiken diverse filmpjes op van getuigen. Politie vraagt nu om die aan hen te bezorgen. In Portland eindigen dezer dagen veel van de recente demonstraties in vandalisme en zwaar geweld. Volgens The Associated Press zijn sinds eind mei al honderden demonstranten gearresteerd.

In een toespraak op de Republikeinse Nationale Conventie op donderdag verwees Donald Trump nog naar Portland als “door de democraten gerund” en geplaagd door “rellen, plunderingen, brandstichting en geweld”. Vanmiddag haalde Trump via Twitter erg hard uit naar het beleid van Ted Wheeler, de Democratische burgemeester van Portland. Trump noemt de burgemeester “een gek” en roept op om de Nationale Garde in te schakelen: 

“De grote terugslag in Portland komt niet onverwacht, na 95 dagen toekijken erkent de incompetente burgemeester dat hij geen idee heeft wat hij doet. De mensen van Portland zullen die onveiligheid niet langer verdragen. De burgemeester is een gek. Breng de Nationale Garde binnen!”

(lees verder onder deze tweet)