“Ik ben helemaal klaar met dat wegkijkgedrag van links”, dat zegt Theo Francken in een weekendinterview aan Het Laatste Nieuws. “Het debat over migratie blijft verzuurd en moet rationeler. Stop het wegkijkgedrag”, vindt de oud-staatssecretaris. Naast de weinig verrassende uithaal naar links is Francken ook opvallend scherp voor Vlaams Belang en voor Dries Van Langenhove. “Beweren dat ik die relschoppers heb binnengelaten is leugenachtig en vals. Als je niet weet waar je over praat, kan je beter gaan pingpongen.”, zo bijt hij van zich af.

Theo Francken toont zich strijdvaardig tijdens het interview, maar slaat ook af en toe een mea culpa: “Uiteraard heb ik spijt van sommige uitspraken of tweets die ik heb gedaan. Ik geef toe: het was soms te fors en soms te kort door de bocht. Maar ik ben een lerend wezen en onderweg heb ik bijgeleerd.”

Spijt van zijn politieke keuzes heeft hij niet. Francken leerde de politieke stiel op het kabinet van Geert Bourgeois, en stond mee aan de wieg van N-VA. Daar is hij nog steeds trots op: “We zijn ondertussen de grootste partij van het land en ik ben blij dat ik mijn stempel kon drukken, onder meer als staatssecretaris voor Asiel en Migratie.”

Francken werd in de verkiezingscampagne en ook daarna nochtans vaak aangevallen op zijn beleid. Zo introduceerde Vlaams Belang het “grapje” met de woordspeling “Theo-rie” en “Theo-praktijk”. Dat liet Francken meestal van zich afglijden. Hij hoedde zich er ook altijd voor om te hard van leer te trekken tegen het Vlaams Belang en al zeker niet tegen zijn rechtstreekse Vlaams-Brabantse concurrent Dries Van Langenhove. 

(Lees verder onder deze tweet)

Op Twitter richtte Van Langenhove recentelijk zijn pijlen op Francken. Hij insinueerde onder meer dat Francken de amokmakers van Blankenberge heeft binnengelaten als staatssecretaris… In het interview reageert de oud-staatssecretaris als door een wesp gestoken: “Ach, Dries… Kies Dries en hij zal ze allemaal terugsturen? Populisme. Ik heb die gasten helemaal niet ‘binnengelaten’ want die zijn hier geboren en getogen. Via de SnelBelgwet van Verhofstadt zijn hun ouders of grootouders Belg geworden. Ik heb de SnelBelgwet mee afgeschaft in 2012. Ik heb tijdens de Europese asielcrisis van 2015-2016 trouwens helemaal niemand ‘binnengelaten’. Ze zijn binnengedrongen in Zuid-Europa en vervolgens illegaal doorgereisd naar België, Zweden, Nederland.” 

“De enigen die ik actief heb binnengelaten zijn een paar honderd Syrische christenen omdat ze anders uitgeroeid zouden zijn door die monsters van IS.”

En Francken gaat verder: “Wat Dries Van Langenhove zegt is absurd. N-VA legde meteen na de rel in Blankenberge concrete maatregelen op de tafel voor een veilige Vlaamse kust, inclusief een plaatsverbod en een zwarte lijst voor amokmakers.” Dat laatste klopt. Daphné Duméry burgemeester van Blankenberge legde aan 3 van de 20 amokmakers een plaatsverbod op. 

Theo Francken: “Het valt op dat Vlaams Belang N-VA de laatste tijd constant aanvalt.”

Maar Francken spaart zijn kritiek niet en gaat verder op hetzelfde elan: “Vlaams Belang en Dries dienden nog geen enkel wetsvoorstel in om dit te bewerkstelligen. Meer nog, hun parlementair werk staat in schril contrast met hun getoeter op sociale media.” […] Het is me trouwens opgevallen dat Vlaams Belang N-VA de laatste tijd constant aanvalt. En dan maar klagen dat ze geen vriendjes hebben en niet mogen meespelen.”

Ondanks de harde kritiek op Vlaams Belang blijft Francken toch begrip tonen. Zo vindt hij dat Van Langenhove recent te zwaar werd aangepakt vanuit de linkerzijde: “Ik nam het voor hem op naar aanleiding van dat walgelijke filmpje van Humo en die Twittercampagne waarin hij wordt vermoord. Dat is erover, punt. Links denkt zich alles te kunnen permitteren, maar dergelijke haatboodschappen ‘mainstreamen’ is razend gevaarlijk”. 

Francken verwijst naar wat met Pim Fortuyn is gebeurd. Zelf weet Francken maar al te goed hoe dat voelt. Hij werd destijds afgebeeld in Nazi-uniform door de jongerenafdeling van de ecologisten. 

Dries Van Langenhove: “Volgens cijfers heeft Francken honderdduizenden migranten binnengelaten”

Enerzijds lijkt Francken weinig problemen te hebben met Van Langenhoves kritiek op zijn partij en hemzelf: “Hij mag die hebben en uiten maar het moet wel nog steek houden. Beweren dat ik die relschoppers heb binnengelaten is leugenachtig en vals. En dat is niet de eerste keer. Als je niet weet waar je over praat, kan je beter gaan pingpongen.”

Dries Van Langenhove houdt in een reactie aan Sceptr vast aan zijn kritiek: “Ik stelde aan Francken op Twitter de vraag of het kan dat de relschoppers in Blankenberge of de geweldenaars van Leuven door Francken zelf binnengelaten zijn toen hij staatssecretaris voor Asiel en Migratie was. Francken repliceert daarop dat ze binnenkwamen onder Verhofstadt, maar dat is iets dat hij niet kan weten.”

Volgens Van Langenhove heeft Theo Francken “volgens de cijfers wél honderdduizenden migranten binnengelaten, velen daarvan terroriseren nu effectief onze stranden, zwembaden en parken.”

1 REACTIE

  1. Hoog tijd dat zowel het VB als de NVA elkaar beginnen zien als bondgenoten, eerder dan als vijanden. Het is niet omdat ze enkele andere accenten leggen en andere programmapunten huldigen dat ze mekaar moeten blijven schofferen. Veel Vlaamsgezinden zijn ongelukkig met het getwist en de wederzijdse verwijten. De vijanden en verraders van Vlaanderen zitten in andere partijen.