“Te strenge maatregelen maken onze economie nodeloos kapot.” Dat is de visie van professor Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel. Hij toont zich bijzonder kritisch tegenover de adviezen van Vlaamse virologen. Gala zei dat vanochtend in ‘De ochtend’ op Radio 1. Hij is van mening dat al te strenge maatregelen hun doel voorbijschieten “en onze economie nodeloos kapotmaken”.

Gala weigert dan ook te spreken over een tweede coronagolf: “Er is geen verhoging van het aantal COVID-patiënten. En op de afdeling intensieve zorg blijft de toestand kalm en absoluut onder controle”. Volgens hem interpreteren de Vlaamse virologen de coronacijfers verkeerd en slaat dat door in hun adviezen aan de politiek. De verhoging van de sterftecijfers moet volgens hem verklaard worden in de context van de hittegolf.

Jean-Luc Gala: “We mogen wetenschap niet mengen met politiek”.

“We mogen wetenschap niet mengen met politiek. Het is onze opdracht om advies te geven, maar we moeten ons er heel erg van bewust zijn, dat wat wij zeggen een enorme economische impact kan hebben. Ik ben er niet van overtuigd dat dit voldoende in aanmerking is genomen.” Daarmee lijkt hij zich aan te sluiten bij een aantal politici die zich de voorbije weken ook kritisch toonden tegenover de manier waarop viroloog Marc Van Ranst wetenschap en politiek al eens vermengt. Onder meer de Antwerpse gedeputeerde Luk Lemmens haalde hier recent nog zwaar uit naar Marc Van Ranst.

Gala beklaagt zich over de grote invloed van bepaalde virologen in Vlaanderen. Zonder hem te noemen geeft Gala toch een sneer naar viroloog Marc Van Ranst, zo meent VRT Nieuws. Door zijn “dreigende manier van werken” vreest Gala dat politici niet durven in te gaan tegen de adviezen van de wetenschappers.

In tegenstelling tot Steven Van Gucht. Die gisteren nog pleitte voor meer eenheid in de nationale maatregelen, doet Gala dat af als “onzin”. Hij verwijst tot slot naar de aanpak in Antwerpen: “Antwerpen is een fantastisch voorbeeld dat we dat kunnen.  Daar is streng op een cluster gewerkt”, aldus de professor, “want globale maatregelen kunnen we ons economisch niet meer veroorloven.”