Taiwan is bezorgd om spionage door communistisch China. Daarom zal men inwoners uit Hongkong die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het Chinese vasteland aan strenge controles onderwerpen.

Sinds communistisch China de vrijheden in Hongkong drastisch inperkte door het invoeren van een nieuwe ‘nationale veiligheidswet’, denken veel Hongkongers aan vluchten. Het democratische Taiwan is alvast bereid een aanzienlijk deel van hen op te vangen. In Taipei klinkt er wel bezorgdheid over de mogelijkheid dat Chinese spionnen zich tussen de vluchtelingen zouden mengen. 

Strenge controles voor potentiële Chinese spionnen

Daarom wil Taiwan het toezicht op een aantal profielen verscherpen. Het gaat voornamelijk om inwoners van Hongkong en Macau die afkomstig zijn van het Chinese vasteland, of voor de Chinese regering, het Chinese leger of de Chinese Communistische Partij werkten. Vluchtelingen met een dergelijke achtergrond zullen aan strenge controles worden onderworpen, alvorens toegelaten te worden tot Taiwan.

De nieuwe maatregelen wil verhinderen “infiltratie-, Verenigd Front-, verstorings- of spionageactiviteiten” uitgevoerd worden. Het Verenigd Front is een departement van de Chinese Communistische Partij dat Chinezen in het buitenland probeert in te schakelen voor de overheid.