Een aantal supporters van de Duitse voetbalclub 1. FC Köln zijn boos omdat de Ehrenfeld-moskee op een nieuw wedstrijdtruitje  van de club te zien is. Dat schrijft Bild. De moskee werd opgericht door de Duitse tak van Diyanet en door de Turkse president Erdogan in hoogsteigen persoon geopend.

Op een nieuw wedstrijdtruitje van de Duitse voetbalclub 1. FC Köln prijkt – gestileerd en weinig opvallend – de skyline van Keulen. Daarop is ook de DITIB-moskee van het district Ehrenfeld te zien, hoewel de moskee niet op dezelfde plek ligt als de afbeelding op het truitje doet uitschijnen.

(Lees verder onder de tweet.)

Diyanet-moskee

De moskee kende de nodige controverse. Zo is DITIB, oftewel ‘Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken’, de Duitse tak van het Turkse Directoraat van Religieuze Zaken Diyanet. De moskee in kwestie werd in 2018 door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) in hoogsteigen persoon geopend.

“Het maakt niet uit wat je politieke of ideologische mening is over de eigenaar en exploitant van de moskee, het behoort tot onze skyline”, reageert de club.

“Spelen we volgend seizoen in roze uitrusting?”

“Aangezien ik vandaag heb gemerkt dat de FC nu shirts draagt die zijn uitgerust met een moskee, verklaar ik hierbij mijn terugtrekking uit de geloofsgemeenschap van 1. FC Köln”, schreef een fan. “Ik vermoed dat we volgend seizoen in roze uitrusting zullen spelen, en dan is de open wereld perfect.”

De voetbalclub deelde de klacht op Twitter, met een afbeelding van een roze truitje en de boodschap: “Vaarwel, en bedankt voor het idee!”