Steeds meer mensen lijken de coronamaatregelen grondig beu te worden. En dat merken ze ook bij de politiekorpsen. Steeds meer interventies draaien uit op fysiek en verbaal geweld. “Spuwen is het nieuwe wapen”, zegt korpschef Koen Van Poucke van politiezone Puyenbroeck in De Morgen. “Het komt meer en meer voor.”

Verschillende politiezones trekken aan de alarmbel. Gwen Merckx, korpschef van de lokale politie van Sint-Niklaas, volgde zaterdagnacht haar agenten. Volgens haar was het vaak choquerend om te zien hoe de agenten werden behandeld. Ook Philippe Denoyette, commissaris van de lokale politie Blankenberge, kan dit beamen: “Onze agenten worden haast dagelijks de huid vol gescholden. Enkel en alleen omdat we mensen vragen om hun mondmasker aan te doen. Dit komt omdat de mensen coronamoe zijn.”

“Spuwen is het nieuwe wapen”

In Zelzate ontspoorde een kleine interventie zelfs tot een gevecht tussen een vrouw en de politie. Een 46-jarige vrouw stond te dansen op een terrastafel op café in de stad. Agenten spraken haar aan over haar actie, ook omdat ze geen mondmasker droeg. Hierop reageerde ze met geweld. Ze schopte, krabde en spuwde in de richting van de agenten. “Spuwen is het nieuwe wapen”, aldus korpschef Van Poucke.