Bart Somers (Open Vld) wil hard optreden tegen de vechtersbazen van afgelopen zaterdag op het strand van Blankenberge. Er ontstond toen een groot gevecht nadat een groep allochtone jongeren voor overlast zorgde op het strand. “Hopelijk worden de daders nu snel voor de rechtbank gebracht en kordaat gestraft”, schrijft Somers in een tweet. Hij maakt de volgende bedenking: “Veralgemenen is idioot: hier, bij lockdownfeestjes…”

In een van zijn tweets die hij zondagmiddag de wereld uitstuurde lijst hij vier puntjes op. Allemaal een reactie op de feiten van afgelopen zaterdag in Blankenberge. Als eerste wil Bart Somers duidelijk maken dat de relschoppers snel en kordaat gestraft moeten worden. In een tweet van een half uur vroeger maakte hij dit ook al duidelijk. “Vechtpartijen en geweld tegen politie zijn onaanvaardbaar. Ongeacht wie ze begaat. Zeker op een strand waar kinderen zijn; zeker in Coronatijden. Respect voor de politie die de daders oppakten. Hopelijk worden ze nu snel voor de rechtbank gebracht en kordaat gestraft!”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet)

Als tweede wil hij dat er onderzoek wordt opgestart om te kijken of  er eventueel een wet kan ontworpen worden vergelijkbaar aan de hooliganwetgeving. Om zo relschoppers van het strand en uit recreatieparken te kunnen weren. Ook wil hij “maximaal vermijden dat gewone dagjestoeristen slachtoffer zijn”.

(Lees verder onder de tweet)

Wil niet veralgemenen

Tot slot vindt hij dat er niet veralgemeend worden. Hij maakt daarbij de vergelijking met de ‘lockdownfeestjes’. “Veralgemenen is idioot: hier, bij lockdownfeestjes…”, schrijft Somers.

Niet iedereen is hier mee gediend. Iemand antwoordt: “Wordt het niet eens tijd dat je een kat, een kat noemt?” Nog een ander reageert: “Veralgemenen is inderdaad idioot, maar als ‘jongeren’ die amok maken in zwembaden, recreatiedomeinen, op het strand en elders steeds weer een specifieke etnische achtergrond hebben, dan is er een causaal verband.” Somers antwoordt op de meeste reacties, maar blijft voet bij stuk houden dat de etniciteit in dit geval niets te maken had met de feiten.

2 REACTIES