De socialistische vakbond ABVV/FGTB begint zich te verzetten tegen de toenadering tussen preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Met name de Waalse tak oefent nog altijd grote invloed uit op de Franstalige socialisten.  Dat bevoegdheden als Werk en Gezondheidszorg geregionaliseerd zouden worden is niet naar hun zin. Dat schrijft De Standaard. “De socialisten moeten niet naïef zijn. De N-VA wil uiteindelijk de sociale zekerheid splitsen”, klinkt het.

Het akkoord tussen preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) omvat een pakket linkse sociaal-economische maatregelen in ruil voor een vrij verregaande regionalisering van tal van bevoegdheden. Dat ook bevoegdheden als Werk en Gezondheidszorg geregionaliseerd zouden worden is niet naar de zin van de socialistische vakbond ABVV/FGTB. “De socialisten moeten niet naïef zijn. De N-VA wil uiteindelijk de sociale zekerheid splitsen”, zegt algemeen secretaris  Miranda Ulens in De Standaard.

Vakbond waarschuwt voor regionalisering die ‘solidariteit’ ondermijnt

Ook de Waalse voorzitter Thierry Bodson, die bekend staat als regionalist, liet gisteren reserves optekenen. “Als de PS in een regering zit die niet voldoende linkse hervormingen verzekert, dan is het nee. Als het bij symbolen blijft, zonder te weten hoe die ge­financierd worden, boven op een institutionele hervorming, dan willen we dat niet”, zegt hij in L’Avenir. Deze Waalse tak oefent nog altijd grote invloed uit op de Franstalige socialisten. 

ABVV/FGTB waarschuwt dat een verdere regionalisering de ‘solidariteit’ ondermijnt. Ulens haalt het voorbeeld aan van de Vlaamse energiepremie, die enkel van toepassing is op werknemers die in Vlaanderen wonen en niet op diegenen die vanuit Franstalig België naar Vlaanderen trekken om te werken.

De socialistische vakbond heeft bovendien een stevig eisenpakket. Zo willen ze dat de uitkeringen boven de armoededrempel komen, een collectieve arbeidsduurvermindering, een stijging van de koopkracht, een verlaging van de pensioenleeftijd, meer investeringen in het spoor en een stevige vermogensbelasting.

2 REACTIES

  1. Raar dat onze sociale vakbond en bij uitbreiding de groene zijde, zo begaan zijn met een herverdelings patroon waarbij de benifiet wel in de richting van hun vrienden vloeit. Kijk eens naar het luchttransport : als men in Antwerpen, Oostende en zelfs in Zaventem over kapaciteits uitbreiding spreekt stijgt er een gemeenschappelijk gehuil op vanuit die organisaties. Als we anderzijds in Charleroi gaan kijken is men er de startbaan aan ‘t verlengen, terwijl Biérget bij Luik is zich aan het ontwikkelen tot een van ‘s werelds grootste vrachtvliegvelden. Of hoe het ‘solidariteits- en gelijkheids beginsel’ in België begrepen wordt.

  2. Ze willen daar in Wallobrux gewoon en voor eeuwig blijven profiteren van de transfers. Dat is de al te doorzichtige reden waarom ze zo tegen een splitsing van de SZ zijn. Want saneren van de wantoestanden daar in het zuiden zit er niet in. Toch niet zolang er miljarden vanuit Vlaanderen dienen om een verandering van mentaliteit en verspilling aldaar niet nodig te maken. Willen ze daar communisme ? Ok, maar zonder ons, en ons geld.