De moslimgemeenschap is boos op Adidas en Kanye West omdat hun nieuwste sneakers vernoemd werden naar twee islamitische engelen. “Het is onrespectvol om schoenen die bedoeld zijn om op straat te wandelen, te vernoemen naar religieuze figuren”, klinkt het. Dat meldt De Standaard

Sinds vorige week zaterdag zijn de nieuwe door Kanye West ontworpen Adidas-sneakers op de markt. Ze kregen twee islamitisch geïnspireerde namen, namelijk Israfil (islamitische aartsengel) en Asriel (islamistische naam voor de engel des doods). 

Maar dat is niet naar de zin van de moslimgemeenschap, die woedend reageert op wat zij ‘heiligschennis’ noemen. “Het is onrespectvol om schoenen die bedoeld zijn om op straat te wandelen, te vernoemen naar religieuze figuren”, klinkt het. 

Er werd een petitie gestart om een andere naam én verontschuldigingen te eisen. “We zijn een belangrijke doelgroep en het is een slechte zakelijke beslissing om hier geen rekening mee te houden”, zo stellen ze. 

Kanye West staat ervoor gekend vaak religieus geïnspireerde namen te kiezen. Zo bestaan er ook sneakers Yeshaya en Zyon, afkomstig van het Hebreeuws. Ook zijn eigen zonen kregen met Saint en Psalm elk een religieus geïnspireerde naam.

Adidas heeft nog niet gereageerd op de eis voor een naamsverandering en de eis voor excuses.