Slapende illegalen in het voetbalstadion van Waremme baren ouders van kleine voetballertjes zorgen. Sinds enkele jaren slapen er illegalen op de tribunes van het Stadion van Waremme. Die locatie is inmiddels een referentiepunt. Sommigen onder hen verblijven er ook overdag. En dat baart ouders van de kinderen, die zich hebben ingeschreven voor een voetbalclubcursus, zorgen. Dat schrijven de Franstalige kranten La Meuse & Sudpresse

Inmiddels vormt de tribune van het Leburton Stadium in Waremme zowel dag en nacht een ontmoetingsplaats voor migranten. Al sinds jaren geleden zette ze er vaak hun rugzakken neer om er een ​​paar uur te komen rusten. En dat ligt bij een aantal mensen lastig. Want heel wat leden van de Waremme-club willen dat er snel verandering in komt.

En met reden. Heel wat kinderen die naar het zomerkamp moesten komen deden dat uiteindelijk niet. Hoewel ook de situatie met Covid-19 zeker een rol heeft gespeeld bij deze afwezigheid, maakten veel ouders zich zorgen over het afzetten van hun kinderen, terwijl migranten op de tribunes slapen.

De migranten respecteren de regels van de pandemie niet”

“Meestal hebben we tussen de 60 en 100 kinderen voor het kamp in augustus. Nu hebben we veel minder. Sommige ouders hebben afgezegd; ze willen hun kinderen niet meer meenemen omdat de migranten de regels van de pandemie niet respecteren ”, vertelt Denis Mottard, penningmeester van de club aan Sudpresse. Hij hoopt dat er snel iets verandert en dat er een oplossing komt voor het probleem, “Het is duidelijk dat hun aanwezigheid in het stadion gevolgen heeft voor het bezoek aan onze site”, besluit hij.

Daarnaast is Mottard vooral bezorgd dat de club alle geloofwaardigheid verliest omwille van de aanwezigheid van illegalen in het stadion. Onafgezien van het probleem van de sportkampen, weigeren sommige supporters ook te betalen, waardoor de club elke geloofwaardigheid verliest. “Als er wedstrijden worden georganiseerd, willen sommige bezoekers niet betalen. Bij de ingang zeggen ze dat ze niet begrijpen waarom ze geld moeten betalen terwijl sommige illegalen zich staan te  wassen in hun ondergoed.”

Begrip voor menselijke ellende, maar stad verschuift probleem voortdurend

En dan is er nog het afvalprobleem. Rondom het voetbalveld staan ​​verschillende afvalbakken. Soms laten ze hun afval gewoon rondslingeren op de tribunes, wat overlast veroorzaakt en niet hygiënisch is. In het beste geval belandt het nog wel in de vuilbakken. Hoe dan ook, het is de club die opdraait voor de kosten en voor het opruimen ervan.

Overigens is het natuurlijk ook niet leuk voor de club, wanneer ze bezoekers ontvangen dat die moeten uitkijken op slaapzakken die op de hekken worden te drogen gehangen. Mottard heeft uiteraard begrip voor de menselijke ellende, maar vindt dat het de hoogste tijd is dat de stad Waremme, eindelijk verantwoordelijkheid neemt. “Ze verschuiven het probleem voortdurend ”, besluit hij.