Het Kremlin eist de vrijlating van 33 Russische staatsburgers die momenteel opgesloten zitten in Wit-Rusland. De Wit-Russische politie arresteerde de Russen omdat ze naar verluidt rellen zouden gepland hebben in Minsk. Volgende maand zijn het daar namelijk verkiezingen en het lijkt erop dat president Loekasjenko bang is die te verliezen. Zijn populariteit begint te verdwijnen en naar aanleiding van de volgende verkiezingen, maakte hij duidelijk dat zijn tegenkandidaten “zijn land niet zullen krijgen”.

Wagner Group

Loekasjenko beweert dat de Russen “huurlingen” zijn “op een missie om het land te destabiliseren”. De Wit-Russische veiligheidsdiensten (KGB) beweren dat de huurlingen werken voor de Russische Wagner Group. Dat is een enorme beschuldiging waar het Kremlin niet mee kan lachen. “We hopen dat onze Wit-Russische bondgenoten dit incident in de zeer nabije toekomst zullen verklaren en onze staatsburgers vrijgelaten zullen worden,” zei vertegenwoordiger Dmitry Peskov. Daarnaast zei hij nog dat “het niet echt goed is voor een bondgenootschap om geallieerde staatsburgers te arresteren.” Het lijkt er dus op dat de Russische en Wit-Russische vriendschap onder druk staat, wat zeer slecht nieuws zou zijn voor Loekasjenko.

Peskov bevestigde wel dat de mannen voor een privébeveiligingsbedrijf werken in Rusland, alhoewel hij niet bevestigt of het inderdaad voor de paramilitaire Wagner Group was. “Ze waren op weg naar Istanbul, maar ze hebben hun vlucht gemist en waren daarom gestrand,” zegt Peskov. De Wit-Russische veiligheidsdiensten gaan daar echter niet mee akkoord. Volgens de Wit-Russische regering waren de Russen aan het samenwerken met oppositie en critici zoals Sergei Tikhanovsky en Mikola Statkevitsj. De vlucht naar Istanbul is volgens Wit-Rusland een alibi. Aleksander Agafonov, het hoofd van de Wit-Russische onderzoekscommissie, beweert dat de Russische mannen niet van plan waren naar Turkije te vliegen.

Wit-Russische oppositie ontkent alles

“De mannen gaven tegenstrijdige antwoorden,” beweert hij. 11 zouden gezegd hebben dat ze naar Venezuela zouden vliegen. 15 anderen zeiden Turkije, twee zouden dan weer Cuba gezegd hebben en één beweert op weg geweest te zijn naar Syrië. “Eén beweerde zelfs zijn bestemming niet te weten,” zegt Agafonov. Svetlana Tikhanovskaya, één van de kopstukken van de oppositie, zegt alvast dat de beschuldigingen niet kloppen. “Wij werken helemaal niet samen met de Russen,” klinkt het.