De Britse staatsomroep BBC liet maandag weten dat ‘Rule, Britannia!’ en ‘Land of Hope and Glory’ toch gespeeld zullen worden tijdens de ‘Last Night of the Proms’, maar dan wel zonder tekst. Aanvankelijk werd bericht dat de BBC overwoog om de twee liederen te schrappen omdat ze associaties met het kolonialisme en slavernij opriepen. De Britse staatsomroep benadrukt dat de aanpassing een gevolg is van het coronavirus, maar niet iedereen is even overtuigd.

De Britse staatsomroep BBC organiseert jaarlijks een reeks van zomerconcerten, de BBC Proms, met de ‘Last Night of the Proms’ als afsluiter in de Royal Albert Hall. Het afgelopen weekend werd bericht dat twee traditionele en populaire volksliederen weleens uit het concert geschrapt kunnen worden. ‘Rule Britannia’ en ‘Land of Hope and Glory’ worden door veel ‘Black Lives Matter’-aanhangers immers geassocieerd met kolonialisme en slavernij. Met name de ‘woke’ Finse dirigente Dalia Stasevska zou voorstander zijn van een “modernisering” van het repertoire.

(Lees verder onder de tweet.)

Orkestrale versie zonder tekst

Maandag geraakte bekend dat de BBC de twee liederen toch zal spelen, maar dan wel in een orkestrale versie zonder zang of tekst. “De muziek zal aangepast moeten worden aan de nieuwe omstandigheden – wat betekent dat er geen Rule, Britannia en Land of Hope and Glory gezongen zullen worden”, klinkt het.

Volgens de BBC zijn de aanpassingen een gevolg van het coronavirus. “Beslissingen over de Proms worden genomen door de BBC”, zegt de omroep in een mededeling. De BBC betreurt bovendien naar eigen zeggen de “ongerechtvaardigde persoonlijke aanvallen” op Stasevska.

(Lees verder onder de tweet.)

“Het enige dat geannuleerd moeten worden is de BBC zelf”

Niet iedereen is even overtuigd van die uitleg. “Het enige dat geannuleerd moet worden is de BBC zelf”, tweet politicus Nigel Farage. Acteur Laurence Fox roept op om de subsidies van de BBC stop te zetten. “Leg deze beschamende, Brittannië-hatende organisatie droog en begin opnieuw. De gekken hebben het gesticht overgenomen”, aldus Fox.

(Lees verder onder de tweet.)

“Dit is absoluut zielig”, schrijft televisiepresentator Piers Morgan. “De BBC moet ballen krijgen en stoppen met kruipen voor zulke krankzinnige ‘woke’ afrekencultuur nonsens die de meeste Britten volkomen absurd vinden.”