“Er moeten nieuwe verkiezingen komen, als er halfweg september geen nieuwe regering is”, dat heeft sp.a-voorzitter Conner Rousseau gezegd in een interview met De Krant van West-Vlaanderen . Hij wil niet dat er opnieuw een regering van lopende zaken komt, “dan is het aan de mensen om de partijen af te straffen die geen verantwoordelijkheid willen nemen”. Hij herhaalde zijn boodschap ook nogmaals aan Het Laatste Nieuws

Rousseau kondigt aan dat hij fors wil snoeien in het aantal parlementsleden, om de versnippering van het politieke landschap tegengaan: “Er zijn nu zes à zeven partijen nodig om een regering te vormen. Dat maakt een akkoord héél moeilijk. Als het moeilijker wordt om in het parlement te geraken, zal het aantal partijen vanzelf verminderen.”

Hij maakt de vergelijking met onze buurlanden en stelt vast dat België te veel parlementsleden heeft: “Nederland en Frankrijk hebben er 13 per miljoen inwoners, wij maar liefst 42. Dat valt niet uit te leggen.”

“Ik zou de politiek drie manden geven om een regering te vormen.”

De sp.a-voorzitter wil ook definitief komaf maken met het systeem van een regering in lopende zaken: “Ik zou de politiek drie maanden geven om een regering te vormen. Daarna is het voorbij. Waarom zeg ik dit? De voorbije tien jaar was er in dit land maar liefst vier jaar een regering van lopende zaken. Dat zou de uitzondering moeten zijn, maar het is de normaliteit geworden.”

Als voornaamste oorzaak haalt Rousseau aan dat dat komt omdat ministers zich te veel wentelen in dat systeem en zo te veel macht behouden: “Ze kunnen zelfs belangrijke benoemingen doen. Ze verdienen ook evenveel. Waarom zouden ze dan nog een volwaardige regering vormen? Dat is gevaarlijk voor de democratie. Daarom: schaf dat af”, aldus Rousseau in het interview.

Rousseau pleit als alternatief systeem voor een “shutdown” als er geen regering gevormd wordt, naar analogie met de Verenigde Staten. “Het schrikbeeld van een shutdown zal zorgen voor een sense of urgency. Dit zal politici verplichten om akkoorden te sluiten”, besluit Rousseau.

“Wanneer we 17 september geen oplossing hebben, dan moet men de kiezer niet langer voor zot houden”

Dat het Rousseau menens is blijkt ook uit een andere boodschap die hij lanceerde aan het adres van Egbert Lachaert: “We zijn nu al 450 dagen aan het aanmodderen om een regering te vinden in dit land”, aldus de sp.a-voorzitter. “Wanneer we 17 september geen oplossing hebben, dan moet men de kiezer niet langer voor de zot houden. Dan moet men naar de kiezer. Wij blijven constructief en hopen dat we nog een oplossing vinden.”

Rousseau toont ook zijn ongenoegen over het gebrek aan discretie van Lachaert: “Er zijn heel wat mensen die het opmerkelijk vinden dat een koninklijk opdrachthouder die zelf oproept tot discretie, zelf als eerste die discretie aan zijn laars lapt”.  Zelf wil de sp.a-voorzitter constructief verder werken om een sterke regering te vormen die werk maakt van extra investeringen in de gezondheidszorg en eerlijke fiscaliteit.”