Op de nacht van zondag op maandag braken zware rellen uit in Reims. De relschoppers waren zeer goed georganiseerd en voorbereid. Ze staken auto’s en brand en vielen de politie en hulpdiensten aan. Daarbij werd vuurwerk gebruikt.

13 auto’s werden in brand gestoken nabij Place Maurice Utrillo in Reims. “We zagen een groep van 10 tot 15 jongeren. Sommigen hadden bivakmutsen aan. Anderen hadden stokken vast,” vertelt een getuige aan L’union.

Doodstil te werk

De daders waren zeer stil terwijl ze zich klaarmaakten. Ze wilden niet opvallen en niet geïdentificeerd worden. “Ze plaatsten het vuurwerk onder de wagens zonder en woord te zeggen. Volledig doodstil. De enige kreten die hoorbaar waren, waren de omwonende die het zagen gebeuren,” vertelt de getuige verder. Naast de wagens die werden afgebrand, zijn nog tientallen andere wagens verwoest. Ze werden verwoest met honkbalknuppels en metalen staven.

Volgens de getuige probeerde men de politie te bellen, maar tevergeefs. “Ze waren onbereikbaar. Waarschijnlijk belden zodanig veel mensen naar de politie, dat de lijn het niet meer aankon,” klinkt het. De brandweer kwam uiteindelijk toch ter plaatse, maar de brandweermannen en -vrouwen werden onmiddellijk beschoten met vuurwerk. Toen later de politie toekwam, ondergingen de agenten hetzelfde lot. Dergelijke taferelen deden zich ook voor in een ander district. Een politiewagen werd ook bekogeld met vuurwerk. Het is echter onduidelijk of dit een georganiseerde aanval was, of als de twee incidenten toeval waren.

2 REACTIES