Zijn Bart De Wever en Paul Magnette dicht bij een doorbraak voor de regeringsvorming? Of stevenen we af op vervroegde verkiezingen? In elk geval kwam het preformateursduo zaterdag met lege handen aan bij Koning Filip. De vorst gunt hen echter nog een weekje tijd om op zoek te gaan naar een extra partij – of toch partijen – om een volwaardige regering te vormen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

70 Kamerzetels. Daarover beschikken Bart De Wever en Paul Magnette intussen. Naast N-VA en PS hebben ook CD&V, CDH en SP.A aangesloten bij de ‘bubbel van vijf’ om samen een meerderheid te vormen. Alleen: voor een meerdrheid zijn nog 6 extra Kamerzetels nodig. 

Met de extra tijd om de regeringsvorming te kunnen starten die de vorst hen gaf, moet De Wever en Magnette de ruimte gunnen om opnieuw met liberalen en groenen te praten. Bijkomend probleem: de preformateurs sturen aan op de opname van slechts één partij en geen twee.  En daar wringt het schoentje. Zowel de groenen als liberalen blijven zich aanbieden als een alles-of-niks fractie. Voor Groen en Ecolo verwondert dat niet eens, zij vormen tenslotte één fractie in de Kamer. Van Open VLD verraste dat. Wat zeker is. Geen enkele onderhandelaar wil nog meer compromissen dan de toegevingen die N-VA en PS elkaar nu al gegund hebben. En hoe meer partijen er mee in de regering gaan, hoe moeilijker. Niemand loopt dus warm om een extra partij mee te nemen. 

(lees verder onder de tweet)

Een regering met een extra blauw of een groen tintje?

De voorbije dagen kwam er van alle kanten kritiek op de nota van de twee preformateurs. Open VLD eiste op economisch en op institutioneel vlak bijsturing. Volgens de groenen kon de nota nog niet de basis “voor een formule met ecologisten” zijn.

Ondanks de politiek pokerspelletjes van de voorbij week, hoopt N-VA toch nog altijd Open VLD te kunnen overtuigen zonder MR mee te stappen. Voorlopig zijn die overtuigingspogingen tevergeefs geweest. De opvoering van de druk op Egbert Lachaert door Bart De Wever lijkt alleen maar de samenhang met de liberalen te hebben versterkt.

Bij sommige Vlaamse liberalen is men van mening dat een oppositiekuur aangewezen is. Tegelijk hebben MR en Open VLD de preformateurs laten verstaan dat duidelijkheid over hun plannen een conditio sine qua non is, voor ze opnieuw aan tafel willen gaan.

Communautaire luik “te explosief” voor de Groenen

Maar ook de groenen met wie volgende week een nieuw gesprek gepland staat spelen ‘hard to get’. Kamerfractieleider Kristof Calvo benadrukt dat er nog “veel aan de nota moet veranderen”. Het communautaire gedeelte is “te explosief” voor Groen en klimaat ontbreekt.

En zo kabbelt het formatieverhaal en de regeringsvorming al 440 dagen traag maar gestaag voort. De Wever en Magnette krijgen dus nog een weekje respijt. Tot 17 augustus. Dan staat een nieuwe afspraak op het Paleis gepland.