Het aantal migranten dat via het Kanaal illegaal de oversteek waagt naar Groot-Brittannië neemt alsmaar toe. Gisterennacht werden in enkele uren tijd liefst 225 illegale migranten onderschept, een zoveelste record dit jaar. Dat meldt het Britse ITV News. Nadat de migranten onderschept worden door de kustwacht worden ze vaak gewoon geholpen bij hun illegale oversteek. 

Zogenaamde transitmigranten (illegale migranten die hier geen asiel willen aanvragen omdat ze willen doorreizen naar Groot-Brittannië) proberen al jaren op alle mogelijke manieren om de overkant van het Kanaal te bereiken. Eerst deden ze dat vooral door in vrachtwagens te klimmen, maar meer en meer migranten proberen het nu met bootjes.

Brexit-leider Nigel Farage bracht enkele maanden geleden aan het licht dat die illegale migranten vaak zelfs geholpen worden door de Franse of Britse kustwacht bij hun tocht. Daardoor neemt de kans op slagen natuurlijk fors toe, wat voor een aanzuigeffect lijkt te zorgen. 

In 2019 werden bijna 3.000 illegale migranten onderschept op het Kanaal, vier keer meer dan het jaar voordien. Die stijgende trend zet zet zich ook in 2020 verder, een jaar waarin record na record gebroken wordt.

De maand juli was een recordmaand met maar liefst 1.100 illegale migranten die aankwamen in Groot-Brittannië. Afgelopen donderdagnacht sneuvelde ook het dagrecord, met in totaal 235 migranten die onderschept werden op het Kanaal. Het vorige dagrecord dateerde van amper een week geleden, met 202 migranten.