De Raad van State heeft voor een tweede opeenvolgende keer een klacht tegen de Antwerpse avondklok afgewezen. Dat meldt De Tijd. Het was de tweede keer dat Dirk Melis, een horecaondernemer, naar de Raad van State stapte. Maar opnieuw ving hij bot bij het hoogste administratief rechtscollege. Volgens de Raad van State kan Melis niet aantonen dat de invoering van de avondklok een oorzaak is  voor het dreigend faillissement voor één van zijn zaken.

Maar vooral, voor de tweede opeenvolgende keer, ontsnapte Gouverneur Berx aan een mogelijk vervelende juridische procedure. Net op tijd versoepelde ze de bekritiseerde maatregelen. De avondklok werd intussen een “nachtklok”: inwoners van de provincie Antwerpen moeten nog van 1.30 uur tot 5 uur thuisblijven. In de vorige politieverordening was het verbod om het openbaar domein te betreden voor niet-essentiële zaken geldig van 23.30 uur tot 6 uur.

Raad van State: “Aantonen financiële benadeling volstaat niet”

De Raad van State ziet in die bijsturing een bijkomende reden om niet op het verzoek van de klagers in te gaan, maar stelt dat er sowieso geen uiterst dringende noodzaak werd aangetoond om tot een schorsing van de maatregel over te gaan. Het aantonen van financiële benadeling volstaat daarvoor niet, klinkt het. Ook bij de eerste klacht kwam de Raad van State tot een dergelijke conclusie.

Door de nieuwe verordening is een debat, een maat voor niets. “Voorspelbaar en problematisch”, zei oud-Kamerlid en grondwetspecialist Hendrik Vuye (Universiteit van Namen) daarover. Hij kaartte vorige week al aan dat heel wat maatregelen een loopje nemen met burgerlijke vrijheden en zei in De Morgen: “Als politici er toch zo zeker van zijn dat hun maatregelen hout snijden, moeten ze het debat toch niet ontvluchten? Dat is wat hier weer gebeurt. Als zelfs een spoedprocedure te traag blijkt, heb je als burger geen rechtsbescherming meer.”