De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) riskeert tot 10 jaar cel. Het Israëlische gerecht beschuldigt hem onder andere van machtsmisbruik, fraude en omkoping. Bovendien verwijt een deel van de Israëlische bevolking hem ook de recente stijgingen van het aantal coronabesmettingen. Israël reageerde in het begin van de pandemie snel, waardoor het aantal besmettingen laag bleef. Maar recent moest de premier nog toegeven dat veel lockdown-maatregelen te vroeg zijn opgeheven, waardoor het aantal besmettingen opnieuw vlug stijgt. Dat melden BELGA en Knack

Netanyahu aangeklaagd voor fraude en omkoping

De protesten vonden plaats op bruggen en kruisingen door het hele land. Ook voor het huis van Netanyahu in de noordelijke stad Caesarea en voor het presidentieel paleis in Jeruzalem. De demonstranten droegen mondmaskers tegen het coronavirus. Een rechtszaak over corruptie tegen de premier is nog bezig.

Israëlische premier riskeert celstraf tot 10 jaar wegens corruptie

De klachten tegen de Israëlische premier luiden: omkoping, fraude en schending van vertrouwen in een corruptieschandaal. Netanyahu noemde de aanklacht tegen hem een “poging tot staatsgreep”.

Hij is de eerste zittende Israëlische premier tegen wie een aanklacht wegens corruptie werd ingediend. De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit – destijds door Netanyahu zelf aangesteld – kondigde de aanklacht op televisie aan. “Dit is een moeilijke en trieste dag”, zei Mandelblit. Netanyahu wordt aangeklaagd voor schending van vertrouwen en fraude in alle drie de corruptiezaken, evenals omkoping in de zaak ‘Bezeq Telecom’.

De beschuldigingen tegen Netanyahu gaan dus over mogelijk gesjoemel in drie zaken waarvan er een teruggaat tot 2007. Als hij aan bepaalde misdrijven schuldig wordt bevonden, riskeert hij tot 10 jaar cel wat meteen het einde zou betekenen voor zijn politieke carrière.