De politievakbonden VSOA en NSPV zijn de wantoestanden op straat beu. Laatst stond Blankenberge in rep en roer door Afrikaanse jeugdbendes uit Brussel. Daarnaast kwamen enkele ‘incidenten’ met ‘jongeren’ aan het licht in Gent. Zo moest de politie 5 keer in twee weken tijd uitrukken omdat de ‘jongeren’ “de coronamaatregelen negeerden en zich niet wilden aanpassen.” Bart Somers (Open Vld) zei alvast dat hij de daders hard wil bestraffen. Maar “veralgemenen is idioot” voegde hij daaraan toe. De politievakbonden gebruiken een andere taal en willen “een harde aanpak voor het uitschot van Brussel” “De achterban is heel boos over de gang van zaken. Geweld tegen de politie moet eindelijk eens worden aangepakt”, zegt Carlo Medo van NSPV. Dat meldt onder andere Het Nieuwsblad.

Daarom wil de politie bijvoorbeeld een festivalaanpak beginnen gebruiken. “Op een festival is het niet normaal dat je binnenkomt met een frigobox vol sterkedrank en een beatbox. Dat zou aan het strand ook zo moeten zijn”, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin van VSOA in Het Nieuwsblad. Daarnaast vinden ze het idee dat zo een festivalaanpak “etnische profilering” zou zijn, ook maar onzin. “De realiteit is dat men er de amokmakers uitpikt, of diegenen die gekend zijn bij de politie en in grote groepen aankomen. Toevallig zijn dat die uit Brussel, men moet het zonlicht niet ontkennen. De politie is opgeleid om zulke types te zoeken. Het is geen etnische profilering, maar profilering op basis van afwijkend gedrag,” klinkt het.

De Brusselse stilte

Om dit te bereiken, moet ook Brussel meewerken. Het valt de politievakbonden op dat de Brusselse overheid opvallend stil blijft. “Als er hooligans uit Antwerpen in Brussel waren, waren zij nochtans de eersten om zich te laten horen.” Ten slotte klagen de vakbonden het geweld tegen de politie aan. Ze klagen dat de beloofde nultolerantie er maar niet komt en meer dan 30% van de gevallen van slagen en verwondingen tegen hulpdiensten geseponeerd wordt.