De politie van Gent heeft maandagavond een grote groep ‘Brusselse jongeren’ van buitenlandse origine uit de Blaarmeersen gezet omdat ze voor problemen zorgden en zich agressief gedroegen. Dat meldt De Standaard. Een getuige vond het optreden van de politie buitenproportioneel en diende klacht in. Zij spreekt van een “etnische zuivering”

Na Blankenberge, Knokke, Willebroek en Antwerpen had ook de politie van Gent eergisteren de handen vol met groepen zogenaamde ‘Brusselse jongeren’. De voorbije weken zorgden jongeren van buitenlandse origine uit Brussel al vaker voor problemen in het Gentse recreatiepark de Blaarmeersen, maandagavond moest de politie opnieuw ingrijpen.

“Er zijn problemen geweest met twee groepen Franstalige jongeren uit Brussel”, bevestigt politiewoordvoerder Dirk De Sutter aan De Standaard. “Ze droegen hun mondmasker niet wanneer dat moest en voetbalden tussen de strandgasten. Na enkele waarschuwingen werden ze agressief, waarop onze ploegen hebben ingegrepen.”

De politie besloot de agressieve jongeren het recreatiedomein uit te zetten, maar daarvoor hebben ze nu een klacht gekregen. Een ooggetuige vond het politie-optreden buitenproportioneel en racistisch. Een “ziekelijk en verschrikkelijk machts­vertoon” en “een etnische zuivering”, klinkt het. “Vele groepjes jongeren die Frans spraken en een donkere huidskleur hadden zijn (soms hardhandig) het terrein afgezet.”

Waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen) zegt dat de klacht ernstig wordt genomen en onderzocht zal worden wat er precies is fout gelopen. “Agenten staan onder een enorme druk en het is voor iedereen warm, maar dat mag op geen enkele manier goedpraten dat mensen anders worden behandeld omwille van hun afkomst. Dat is niet het beleid waar we in Gent voor staan en de korpschef deelt die mening”, stelt ze aan De Standaard. 

2 REACTIES

  1. ” Een ooggetuige vond het politie-optreden buitenproportioneel en racistisch”. Gaat Gent deze dame ook aanklagen als blijkt dat de politie gewoon haar job deed? Groen is een oikofobe partij met een partijvoorzitter die enkel de vijfde colonne van Erdogan wil promoten. Hopelijk gaan de ogen van de Vlamingen eens open en duwen ze groen terug onder de verkiezingsdrempel.