Hassan Rahali klaagt in een aantal filmpjes op zijn Facebookpagina over racisme en politiegeweld bij de Oostendse politie, nadat hij filmde hoe een groepje jongeren van buitenlandse origine gecontroleerd werd. Bij de politie reageert men woedend en ontkent men stellig die beschuldigingen. “Dit soort berichten is een kwalijke trend aan het worden”, klinkt het in HLN.

Vorige week donderdag werd de politie van Oostende opgeroepen voor een diefstal op de zeedijk. Ze kwamen ter plaatse en begonnen mensen die overeen kwamen met de beschrijving van de daders te controleren. Bij een groepje van vijf jongeren van buitenlandse origine liep het fout.

Eén van de jongeren, de 18-jarige Soufiane uit Brussel, weigerde zijn identiteitskaart te tonen en verzette zich tegen de politie. Toen de politie hem wilde boeien, draaide hij zich om en probeerde hij weg te vluchten. Hij kwam ten val en werd gearresteerd door de politie. Een andere Brusselaar, Hassan Rahali, was toevallig in de buurt en filmde de arrestatie. Hij plaatste de beelden online en klaagt daarbij over ‘racisme’ en ‘gratuit geweld’.

Volgens de politie is daar geen sprake van, en is het een kwalijke trend aan het worden dat de politie gefilmd bij de arrestatie van mensen van buitenlandse origine en vervolgens  beschuldigd wordt van racisme. “Het valt steeds meer voor en wordt bij wijze van spreken bijna dagelijkse kost. Ik stoor me bijzonder aan deze steeds verdergaande polarisering. We hebben die jongeman en zijn vrienden zogezegd gecontroleerd door hun huidskleur. Laat het duidelijk zijn: als die mensen blank waren geweest, hadden we ze evengoed gecontroleerd.”

De korpschef vraagt zich af of de politie op deze manier haar werk nog wel kan en mag doen. “Die jongeman heeft géén slagen gekregen en mijn mensen hebben gehandeld zoals het hoort. Wat is het alternatief eigenlijk? Niet meer op zo’n zaken werken uit schrik voor racisme? Dat is de situatie waar we door dit soort zaken naartoe gaan, hé. Ik heb het stilaan gehad en ga blij zijn dat deze zomer voorbij is.”

Soufiane diende inmiddels klacht in tegen de politie, maar ook de politie zal het er niet zomaar bij laten. “We zijn ook van plan om gerechtelijke stappen te ondernemen. Mensen die bewust berichten met verkeerde info verspreiden: daar moet iets aan gedaan worden. Zoiets straalt immers af op de werking van de politie”, klinkt het. 

2 REACTIES