De politie is massaal gemobiliseerd in Oslo tijdens een “anti-islambijeenkomst” van de beweging “Stop Islamisering van Noorwegen”. De leider van de SIAN beweging,  Lars Thorsen, is een week eerder aangevallen tijdens een gelijkaardige manifestatie in de Noorse stad Bergen. Dat schrijft Le Soir

In de Noorse hoofdstad Oslo is massaal politie ingezet om de spanningen weg te nemen, op een anti-islambijeenkomst. Enkele honderden tegenbetogers verzamelden in de buurt van de bijeenkomst georganiseerd door de beweging “Stop Islamisering van Noorwegen (Sian)”. Ook de politiediensten zelf werde, aangevallen zoals te zien valt op diverse filmpjes.

Eerder vonden in Malmö reeds protestacties plaats waarbij de Koran werd verbrand. Deze acties zijn georganiseerd door Rasmus Paludan, de leider van de Deense partij Stram Kurs (Deens voor ‘Strenge Koers’ or ‘Harde Lijn’)

Fanny Braten: “Kijk, nu ben ik de Koran aan het ontheiligen”

De spanningen bij de tegendemonstranten liepen op toen Sian-lid Fanny Braten bladzijden uit de Koran scheurde. Volgens het persbureau NTB spuwde ze erop zeggend, “kijk, nu ben ik de Koran aan het ontheiligen”. 

Op diverse filmpjes verspreid via sociale media is te zien hoe tegenbetogers zich agressief gedragen tegenover de politiediensten. Een man legt zich op de grond voor een politievoertuig. Anderen gooien met stenen en met een stoel. En nog een andere betoger stampt met zijn voet tegen de achteruitkijkspiegel van een interventiewagen.

Uiteindelijk moest de politie traangas en pepperspray gebruiken om de twee rivaliserende groepen te scheiden. Uit angst voor escalatie, beëindigden de veiligheidsdiensten de Sian-bijeenkomst eerder dan verwacht. Vier mensen die probeerden het Sian-protest te verstoren, zijn gearresteerd.