De spanning tussen Griekenland en Turkije loopt opnieuw hoog op, nadat Ankara een nieuwe proefboring aankondigde in het zeegebied tussen Cyprus en Griekenland. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND) heeft vandaag de nationale veiligheidsraad van zijn land bijeengeroepen.

Ankara kondigde aan dat het onderzoeksschip Oruc Reis vanaf 10 augustus tot 23 augustus proefboringen zou uitvoeren in de oostelijke Middellandse Zee, tussen Griekenland en Cyprus. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND) riep daarop de Griekse nationale veiligheidsraad samen.

Spanning loopt op over territoriale wateren

Turkije en Griekenland zijn al langer verwikkeld in een territoriaal geschil over diverse gebieden in de Middellandse Zee. De zaak escaleerde gevoelig toen Turkije vorig jaar een akkoord over maritieme zones sloot met de Libische regering in Tripoli – één van de twee rivaliserende regeringen in het land. Het akkoord zette niet alleen kwaad bloed bij de Grieken, maar ook bij de Cyprioten en Egyptenaren. Volgens de Europese Unie is het Turks-Libische verdrag in strijd met het internationaal recht.

Beide partijen onderhandelden met Duitse bemiddeling om het geschil op te lossen, maar Turkije blies de gesprekken onlangs op nadat Griekenland een gelijkaardig akkoord met Egypte sloot. “Op het moment dat de overeenkomst met Egypte werd aangekondigd, kregen we een duidelijke instructie van onze president: ‘U stopt de besprekingen. Informeer de Duitsers en de Grieken, we gaan niet door met de onderhandelingen'”, zei Ibrahim Kalin, woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP).