In Zeebrugge heeft de politie afgelopen weekend een tentenkamp afgebroken van illegale transitmigranten. Dat meldt VRT NWS. Het feit dat de agenten poseerden voor een foto met het opgeruimde kamp, komt hen op sociale media op veel kritiek te staan. 

Het probleem van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen omdat ze alleen willen doorreizen naar Groot-Brittannië) sleept al jaren aan in ons land. Vooral in West-Vlaanderen bevinden zich veel illegalen, naar schatting tienduizenden, omdat ze van daaruit via bootjes of vrachtwagens proberen de oversteek te wagen over het Kanaal. 

Tentenkamp Zeebrugge

Regelmatig ontstaan er aan de kust dan ook tentenkampen, het bekendste en grootste is ongetwijfeld de zogenaamde Jungle van Calais, niet ver over de Franse grens. In Zeebrugge was de voorbije weken ook een tentenkamp aan het ontstaan. Uit vrees dat het kamp zou uitgroeien tot een tweede Jungle van Calais, besloot de politie in te grijpen. 

“Er waren de laatste tijd meer meldingen, dus hebben we besloten een iets grotere actie te doen”, aldus de politie aan VRT NWS. “Er waren een dertigtal agenten van ons korps, een vijftiental collega’s van de federale politie. Ook agenten te paard en de hondenpatrouille zijn ingezet en we werkten met drones.” Het tentenkamp werd opgeruimd, een tiental aanwezige illegalen werd opgepakt. 

Kritiek

Nu krijgen de agenten echter heel wat kritiek te verwerken omdat ze na die actie poseerden met het opgeruimde tentenkamp. “Ik ben waarschijnlijk weer een poco Gutmensch, en ja, transmigratie is een ingewikkelde problematiek, maar was het nu werkelijk noodzakelijk om te poseren voor een groepsfoto bij een paar stapels karton en dekentjes, alsof het gaat om een cocaïnevangst of een wapendepot?”, aldus Twitter-bekendheid ArbiterOfTweets bijvoorbeeld.

“Dus zowat de meest kwetsbare groep op het grondgebied wordt tijdens een pandemie door de politie van hun schamele bezittingen en onderdak beroofd en dan poseren die agenten nog eens trots met hun ‘buit’ op de VRT? Platte propaganda”, stelt Benoit Dhondt, advocaat migratie-en vluchtelingenrecht, over de actie. 

1 REACTIE

  1. Een dikke PROFICIAT voor onze Politie. Eindelijk eens een doorgedreven actie.
    ‘n Fototje daarbij ? ocharme de zeurpieten, willen weer eens aandacht krijgen.
    Als practijktest raad ik die klagers aan zo eens een ‘residentie’ in Alger, Abidjan, Nairobi of waar dan ook op te richten. Vlugge ‘zelfopruiming’ is er gegarandeerd met tijdelijk logement op staatskosten en repatriering zijn inbegrepen.