Op sociale media is ophef ontstaan over een kortfilm van Humo waarin Dries Van Langenhove wordt neergeschoten. Marc Van Ranst – vertolkt door Kevin Janssens – speelt de hoofdrol in de film en schiet een personage dat Van Langenhove moet voorstellen en zijn familie neer op een lockdownfeestje. 

Binnenkort lanceert Humo de film ‘Van Ranst’, een film over de coronacrisis met viroloog Marc Van Ranst in de hoofdrol. “Nu al de verrassende en spraakmakende filmsensatie van het jaar: ‘Van Ranst’, een keiharde Vlaamse actieblockbuster over de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en de held die ons er – desnoods eigenhandig – door zal loodsen”, klinkt het. 

Trailer zorgt voor ophef

Maandag werden de eerste beelden van de film online gezet in de vorm van een trailer. Daarin is onder meer te zien hoe Marc Van Ranst als actieheld een lockdownfeestje van Vlaams-nationalisten stillegt. De situatie en personages zijn duidelijk gebaseerd op Dries Van Langenhove en de barbecue waarop die betrapt werd. 

Wanneer het personage dat Van Langenhove moet voorstellen Van Ranst tegenspreekt, grijpt die laatste een machinegeweer en begint hij op Van Langenhove en diens Vlaams-nationalistische vrienden en familie te schieten. Op sociale media regent het negatieve reacties van mensen die vinden dat dit aanzet tot geweld.

“Ronduit geschift dit soort beelden. Hier moet Justitie optreden. Wat een ronduit ziekelijk blad is Humo geworden. Dit is aanzetten tot geweld tegenover rechtse kiezers”, klinkt het bijvoorbeeld.

Ook Van Langenhove zelf reageerde al op Twitter. “Gesubsidieerd blad Humo lanceert filmpje waarin figuur die mij uitbeeldt wordt afgeknald. Humor moet kunnen natuurlijk, maar iemand die constant doodsbedreigingen krijgt en gisteren nog valselijk dood werd verklaard ‘om te lachen’ afmaken, waarom moet zoiets gesubsidieerd worden?”