De beslissing van Facebook om de traditionele Zwarte Piet op haar platformen te verbieden maakte heel wat los. Zo ook bij Open VLD, waar voorzitter Egbert Lachaert en Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi een diametraal tegenovergestelde mening verkondigen. Lachaert is tegen het verbod, El Kaouakibi juicht het juist toe.

Dinsdag geraakte bekend dat Facebook en Instagram het verspreiden van foto’s, filmpjes of tekeningen van de traditionele Zwarte Piet verbieden. Facebook doet dit onder het mom van de strijd tegen racisme en “discriminerende stereotyperende kenmerken”. De beslissing maakte heel wat los in de Lage Landen, te meer omdat bij het nemen van de beslissing geen Belgen of Nederlanders betrokken werden. 

(Lees verder onder de tweet.)

El Kaouakibi: “Goed dat bedrijven luisteren en verantwoordelijkheid nemen”

De rechtsliberale voorzitter van Open VLD Egbert Lachaert is niet te spreken over de beslissing en sprak duidelijke taal op Twitter. “We gaan het nu nog eens herhalen. Zwarte. Piet. Heeft. Niets. Met. Racisme. Te. Maken”, schrijft Lachaert.

Niet elke liberaal volgt echter dezelfde lijn. Het linksliberale Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft er minder problemen mee dat de vrije meningsuiting op het internet wordt ingeperkt. Meer nog, ze juicht het zelfs toe. “Goed dat bedrijven durven luisteren en verantwoordelijkheid nemen op hun platformen. Na die wereldwijde kritiek kan dat ook niet anders. Blackface vormt een probleem. Voor veel kinderen”, aldus El Kaouakibi. “Roetpiet sluit beter aan bij het verhaal, kwetst niemand, alle kinderen gelukkig. Top!”

2 REACTIES

  1. De omgekeerde wereld. Zwarte Piet als onschuldig symbool van helpende kracht van Sinterklaas wordt verboden. Terwijl anderzijds het FB vol staat van foto’s van plunderende zwarten. Foto’s van Zwarte Piet verbieden is censuur en traditie- en cultuurbeschadigend. Zuckerberg kan de boom in met zijn poco-gedrag.