Er heerste chaos vrijdagavond in het station van Oostende. Duizenden toeristen stonden opeen geplakt alsof van afstandsregels geen sprake. Er wordt geduwd en getrokken om op het perron te geraken. De politie moet ingrijpen en legt het treinverkeer stil om eerst de mensenmassa uit elkaar te drijven. “Het zijn vooral ‘jongeren’ uit de Brusselse regio die de regels niet opvolgen”, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) in de Standaard.

Van afstandsregels was geen sprake in het station van Oostende afgelopen vrijdag. De politie moet ingrijpen en legt twee uur het treinverkeer stil om de situatie onder controle te krijgen. De toeristen waren hier niet mee gediend. We zien op beelden dat vele proberen om door en over de dranghekken te geraken. Daarna zien we ze dan allen richting het perron spurten. Mondmaskers lijken wel aanwezig te zijn in het station, maar volgens Tommelein was dit door de dag heen niet zo.

(Lees verder onder de Tweet)

Vooral ‘jongeren’ uit Brusselse regio

“Ik maak me zorgen over het publiek van de grootsteden dat op de treinen stapt en naar onze stad komt. Ik wil niet iedereen weghouden, want het kan goed onder controle gehouden worden, maar als je met groepen jongeren zit die zich niet aan de regels willen houden en er een dag van maken waarbij ze zo veel mogelijk de regels overtreden, dan krijg je natuurlijk problemen.”, vertelt Tommelein aan de Standaard. Volgens hem zouden het vooral ‘jongeren’ uit de Brusselse regio zijn die voor problemen zorgen. “Ze weten dat er een mondmaskerplicht geldt, want ze hebben wel mondmaskers bij, maar ze dagen wel uit”

Tommelein wil nu samen met François Bellot (MR), minister van mobiliteit, een noodplan opstellen om situaties als deze in de toekomst te vermijden. Voor de rest voelt hij zich machteloos. “Ik kan niet bepalen wie wel en wie niet Oostende binnenkomt.”, aldus Tommelein.