Jozev Chovanec was een 39-jarige Slovaakse man die in 2018 stierf op de luchthaven van Charleroi. Na een hardhandig politieoptreden verloor hij zijn bewustzijn. De hulpdiensten probeerden hem nog te redden maar alle hulp kwam te laat. De zaak liet vele ogen fronsen, zeker omdat de beelden zo shockerend zijn. Eén agent deed bijvoorbeeld een Hitlergroet, wat volgens haar advocaat wel een tegenreactie was omdat ze begreep dat de man in een vreemde taal hen fascisten noemde. Het onderzoek verloopt nog volop, maar in het politieverslag zouden cruciale elementen worden weggelaten en verzwegen. Dat meldt De Morgen.

Het incident vond plaats in de nacht van 23 op 24 februari 2018. De politie had hiervan een verslag opgemaakt, maar dat verslag zou enkel de grote lijnen schetsen. De Morgen vindt dat als het verslag met de beelden vergeleken wordt, “het politieoptreden enigszins minimaal wordt beschreven”. Bepaalde belangrijke elementen worden niet vermeld, bijvoorbeeld de Hitlergroet, dat zijn hoofd in een deken werd gewikkeld en dat één van de agenten op zijn rug zat waardoor hij naar verluidt niet kon ademen zou nergens te lezen staan. De beschrijving van de gebeurtenissen in de cel staan in schril contrast met de beschrijvingen van wat daarvoor gebeurde. Terwijl alles wat in de cel gebeurd is amper beschreven wordt, worden de gebeurtenissen daarvoor verteld met veel details.

Comité P onderzoekt de dood van Jozef Chovanec

De Morgen kon ook de politieverhoren inkijken van Comité P waarin de betrokken agenten hun verhaal doen. Daar vertellen ze wel over de Hitlergroet. “Die meneer was Duits beginnen spreken, of iets gelijkaardigs. Het deed ons denken aan de imitatie van Hitler door Louis de Funès. Tijdens al dat gedoe heeft iemand dat gebaar dan maar gemaakt.”

Men verwijt de politie dat er zo een groot verschil is tussen de beelden en het verslag. Niemand heeft blijkbaar de twee met elkaar vergeleken. Het is ook dat verslag dat Jan Jambon (N-VA) op zijn bureau kreeg. Daarom dat niemand er echt op reageerde, omdat het optreden amper beschreven wordt. Jambon liet alvast weten dat hij het politieverslag wil publiek maken.