“Pater Damiaan, voorbeeld van kolonialisme en blanke suprematie”, zo omschreef, Alexandria Ocasio-Cortez, een standbeeld van de Vlaamse Pater Damiaan. Dat deed het New Yorkse Democratische congreslid donderdag in één van haar vele video’s die ze op Instagram plaatste. Daarin uit ze kritiek op het grote aantal blanke, mannelijke figuren in het Amerikaanse Capitool. Ocasio-Cortez liet zich helemaal gaan: “Zo zien patriarchaat en blanke suprematistische cultuur er dus uit! Het is niet radicaal of moeilijk om te begrijpen welke invloed de blanke suprematistische cultuur in het verleden heeft gehad in onze algehele cultuur en hoe deze de huidige tijd beïnvloedt”. Dat schrijft Breitbart.

In een Instagram-verhaal donderdag,nam het congreslid haar volgers mee voor een rondleiding door het US Capitol-gebouw. Ze had het over het gebrek aan standbeelden ter herdenking van minderheidsfiguren. Daarbij verwees ze naar de beelden van historische figuren uit alle 50 staten van Amerika.

Ze legde een link naar kolonialisme: “Zelfs wanneer we figuren kiezen om de verhalen van onze kolonies te vertellen, zijn het de verhalen van de kolonisten die worden verteld. En vrijwel niemand anders”, zei Ocasio-Cortez. Daarbij wees ze specifiek met de camera naar een standbeeld van Pater Damiaan uit Hawaï: “Het is niet koningin Lili’uokalani van Hawaï, de enige koningin van Hawaï die vereeuwigd wordt en wiens verhaal we vertellen”, stak ze van wal, “Het is dat van Pater Damiaan”. Die uitspraak ging niet onopgemerkt voorbij en leverde haar heel wat kritiek op:

(Lees verder onder de tweet)

“Vrijwel allemaal mannen, allemaal blank en meestal beide”

Een reporter voor ‘Catholic News Agency’ wees er vervolgens op dat onder meer voor de inwoners van Hawaï, de “Heilige Damiaan van Molokai” vooral een “held” is voor de lokale bevolking van het eiland.

Naar eigen zeggen wil Ocasio-Cortez niet het proces maken van elk afzonderlijk standbeeld. Ze wil wijzen op de patronen die zijn ontstaan in alles wat in Amerika  aangeleerd is te vergoddelijken: “Vrijwel allemaal mannen, allemaal blank, en meestal beide. Zo zien patriarchaat en blanke suprematistische cultuur eruit! Het is niet radicaal of gek om te begrijpen welke invloed de blanke suprematistische cultuur van oudsher heeft gehad op onze algehele cultuur en hoe deze de huidige tijd beïnvloedt.”

Jozef De Veuster werd geboren in Tremelo op 3 januari 1840. Van 1873 tot aan zijn dood in 1889 was hij missionaris op Molokaï, bekend als een leprakolonie. Het eiland maakt deel uit van de Amerikaanse eilandengroep Hawaï. De Veuster zelf staat bekend als ‘Pater Damiaan’ en overleed op het eiland Molokai, tussen de zieken die hij verzorgde. Op 11 oktober 2019 volgde voor pater Damiaan, in de Sint-Pietersbasiliek te Rome de heiligverklaring. Paus Benedictus XVI omschreef hem toen als een voorbeeld van naastenliefde.

1 REACTIE