Er is een nieuwe trend op TikTok: gebruikers spelen een “Holocaustslachtoffer” na. Onder de benaming “Holocaust Challenge” op TikTok gaan sommigen daarbij erg ver. Bepaalde gebruikers spelden een davidster op, of schminken zich zodat ze lijken mishandeld te zijn.  “Ik weet niet of ze beseffen dat zulke beelden kunnen kwetsen”, zegt Tomas Baum, directeur van Kazerne Dossin, aan Het Laatste Nieuws.

Worden hier opnieuw grenzen verlegd, of is het een onschuldige trend. De meningen lijken vooral verdeeld te zijn. “Ze is mooi. Ik wil haar lichaam. Geef haar aan mij” Met een betraand gezicht speelt een jong meisje op een scène na uit de Holocaust. De drie zinnen symboliseren wat Duitse bewakers zouden zeggen die haar als “Joods meisje” zouden inspecteren.

In de filmpjes vertellen ze “vanuit de hemel” hoe ze omgebracht werden door de nazi’s. Soms speelt er dramatische muziek op de achtergrond. Maar sommigen kiezen om een bizarre reden voor de hit Locked out of Heaven van Bruno Mars.

Ook het museum van het concentratiekamp Auschwitz reageerde al op de nieuwe trend. Het is “kwetsend en beledigend”, schrijft het museum in een tweet, omdat lijkt op een banalisering van de geschiedenis. Maar van slechte bedoelingen lijkt er bij de TikTokkers niet meteen sprake te zijn. “Misschien vonden ze het belangrijk om iets over de Holocaust te vertellen en is alleen de manier waarop ze dat gedaan hebben nogal ongelukkig”.

“Als het enkel is om aandacht te trekken, dan is het uiteraard verkeerd”, vindt Tomas Baum van Kazerne Dossin, “maar ik bekijk het ook anders. Je ziet dat er interesse is bij de jongeren voor dit onderwerp. Maar ik weet niet of ze beseffen dat zulke beelden kunnen kwetsen.”

Over de Holocaustvideo’s heeft TikTok zelf nog niet gereageerd. Maar het platform zou van mening zijn dat ze binnen de regels blijven. “Omdat ze niet aanzetten tot haat”, mogen ze dus blijven staan. Recent nog ondertekende Amerikaans president Donald Trump een decreet waarbij TikTok verplicht wordt alle data van Amerikaanse gebruikers binnen de 90 dagen te verwijderen.