De nieuwe korpschef van de politiezone Brussel-Zuid Jurgen De Landsheer hekelt het feit dat politie-interventies alsmaar vaker gefilmd worden en op internet verschijnen. Zeker na de dood van George Floyd is het werk van de politie er niet makkelijker op geworden, klinkt het in een interview met HLN. “Onze politiemensen hebben vandaag schrik om iemand aan te houden op de manier dat ze het moeten doen.”

Na de tragische dood van de zwarte Amerikaan George Floyd wordt het werk van politiemensen meer dan ooit van onder een vergrootglas bekeken. Politie-interventies worden de dag van vandaag bijna altijd gefilmd door omstaanders die de beelden vervolgens verspreiden op sociale media en klagen over politiegeweld en/of racisme. Dat heeft er volgens de korpschef voor gezorgd dat agenten hun werk niet meer durven uitvoeren zoals het moet. 

“De situatie in de VS is niet te vergelijken met wat er hier gebeurt. Ik durf met de hand op het hart zeggen dat er bij de Belgische politie geen echt racisme bestaat. Maar Floyd maakt ons het werken wel moeilijk”, klinkt het. “Wat die agent daar deed — met zijn knie op iemand gaan zitten — dat doen wij ook. Leg mij eens uit hoe je anders iemand tegen de grond houdt? Probleem is, als bij ons iemand dat nu doet, staat het vijf minuten later overal in het lang en het breed op de sociale media. ‘Kijk, met zijn knie erop’. Dat is nu eenmaal de techniek.”

Maar die techniek durven agenten niet meer te gebruiken. “Onlangs waren er die beelden van een tussenkomst na een winkeldiefstal aan zee. Ik zag die agenten er met vijf rond en aan hangen. Dat komt maar door één ding: onze politiemensen hebben vandaag schrik om iemand aan te houden op de manier dat ze het moeten doen. Dat wil zeggen: boem naar de grond, even er tegen gaan zitten, handboeien aan en de combi in. Ze durven dat niet meer. Ze willen het rechtstaand doen. Dat is hoe het zeker niét moet. Ze worden langs alle kanten gefilmd en die beelden worden uit hun context getrokken.”

Daarom pleit de korpschef voor bodycams voor elke agent, zodat ze bewijs hebben dat hun interventie wel degelijk wettelijk verliep. Maar daarnaast vraagt hij burgers ook om op te houden met het aanvallen van agenten die gewoon hun werk doen. “Filmen en mekkeren op de sociale media is gemakkelijk. Bel als je iets ziet. Werk mee.”

1 REACTIE