Het videospelbedrijf Activision Blizzard heeft een trailer van Call of Duty: Blacks Ops Cold War gecensureerd. De video werd geblokkeerd in China en werd vervolgens overal ter wereld bewerkt en opnieuw uitgegeven. Aanleiding is een beeldfragment van de protesten op het Tiananmenplein dat te zien was in de trailer. De trailer viel eerder op door de vele verwijzingen naar de voorspellingen van Sovjet-overloper Yuri Bezmenov.

De debuuttrailer van Call of Duty: Black Ops Cold War – de jongste telg van de immens populaire videospelreeks Call of Duty – bevatte een ongeveer één seconde durend beeldfragment van het studentenprotest op het Tiananmenplein in Beijing. Die betogingen werden in 1989 hardhandig neergeslagen door de communistische autoriteiten van China. 

(Lees verder onder de tweet.)

Chinese controverse

In China werd het fragment vervangen door een zwart scherm. Uitgever Activision Blizzard verving twee dagen later ook de internationale versie van de trailer door een ingekorte versie, zonder verwijzingen naar de Tiananmenprotesten.

Het is niet de eerste keer dat Activision Blizzard in Chinese controverse verwikkeld raakt. Zo bande het Amerikaanse bedrijf vorig jaar een speler van het online kaartenspel Hearthstone omdat hij zijn steun betuigde aan de betogers in Hongkong.

Natuurlijk spelen in de eerste plaats economische belangen mee. Zo is de Chinese spelmarkt de grootste ter wereld. Daarnaast bezit de Chinese telecomgigant Tencent 5% van de aandelen van Activision Blizzard.

Yuri Bezmenov

De trailer van de nieuwe Call of Duty werd op 19 augustus gelanceerd en viel op door fragmenten van een interview met KGB-overloper Yuri Bezmenov. Volgens Bezmenov probeerde de toenmalige Sovjet-Unie de Verenigde Staten te ‘demoraliseren’ via een lange mars door de instellingen, waarbij de Amerikaanse intelligentsia besmet werd met marxistische ideeën. 

“Wat het in feite betekent is: de perceptie van de werkelijkheid van elke Amerikaan zodanig veranderen dat ondanks de overvloed aan informatie niemand in staat is om tot verstandige conclusies te komen in het belang van de verdediging van zichzelf, hun familie, hun gemeenschap en hun land”, zei Bezmenov over het concept ‘subversie’. “Je kunt hen niet van gedachten doen veranderen, zelfs niet als je ze blootstelt aan authentieke informatie. Zelfs als je bewijst dat wit wit en zwart zwart is, kun je de basiswaarneming en de logica van het gedrag niet veranderen.”