Jacob Blake, de zwarte man die zeven keer in de rug werd geschoten, “had een mes in zijn bezit”. Dat heeft hij zelf toegegeven aan de politie. Het mes werd teruggevonden in de auto op de plek waar Blake stond toen hij in de rug werd geschoten. Het neerschieten van Blake leidde tot een nieuwe golf van ‘Black Lives Matter’-rellen.

De 29-jarige Jacob Blake werd zondag zeven keer in de rug geschoten door een agent in Kenosha, Wisconsin.  Blake overleefde het voorval en ligt nu in stabiele toestand op intensieve zorgen. Na de dood van George Floyd in mei leidde het neerschieten van Blake tot een nieuwe golf van ‘Black Lives Matter’-rellen en -plunderingen in Amerikaanse steden.

(Lees verder onder de tweet.)

“Blake had een mes in zijn bezit”

Aanvankelijk werd uitvoerig bericht dat hij ongewapend was. Op beelden is te zien hoe Blake verwikkeld is in een worsteling met de politie, de waarschuwingen van agenten vervolgens negeert en schijnbaar iets uit zijn auto probeert te halen.

In een verklaring zegt Josh Kaul, de procureur-generaal van Wisconsin, dat Blake had toegegeven dat “hij een mes in zijn bezit had”. Nadien haalden“agenten een mes uit de vloer van de bestuurszijde van Blake’s voertuig”, dezelfde locatie waar hij de auto inkroop alvorens neergeschoten te worden.

Blake vertelde de politie ná de schietpartij over het mes. Het is dus vooralsnog onduidelijk of de politie reeds voor de schietpartij wist of vermoedde dat hij gewapend was.