Na de Hagia Sophia bouwt president Erdogan opnieuw een voormalige kerk (St. Saviour), om tot een moskee. Dat meldt The Daily Mail. De kerk doet momenteel dienst als museum. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf vrijdag de opdracht om nu ook een tweede eeuwenoude kerk om te bouwen.

Het besluit om het Kariye Museum om te toveren tot een moskee kwam slechts een maand na de al even controversiële verbouwing van  de door UNESCO World Heritage-erkende Hagia Sophia.

Dit gebeurt op een moment dat Turkije een nieuwe periode van inflatie en economische onzekerheid ondergaat als gevolg van het coronavirus.

De hoogste administratieve rechtbank van Turkije keurde de omzetting van Kariye in november al goed. Beide veranderingen weerspiegelen de inspanningen van Erdogan om zijn meer conservatieve en nationalistische aanhangers te plezieren.

Deze stap draagt echter opnieuw bij tot het verhogen van de spanningen tussen Turkije en Griekenland. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het besluit “de zoveelste provocatie tegen religieuze personen overal” door de Turkse regering.