De man die bekend heeft Bas Van Wijk vermoord te hebben in Amsterdam is Samir El Y., een 20-jarige Nederlander van Marokkaanse origine. Dat raakte vandaag bekend en melden de Nederlandse kranten. Hij was bekend bij de politie en heeft een strafblad. 

Enkele weken geleden werd de 24-jarige Bas Van Wijk op klaarlichte dag neergeschoten op een drukbezocht strandje in Amsterdam. Bas sprak de moordenaar erop aan op het feit dat die een horloge probeerde te stelen, maar moest dat dus bekopen met zijn leven. De moord zorgde voor heel wat opschudding in Nederland. 

Samir El Y.

Aanvankelijk werd de dader door de Nederlandse politie omschreven als jonge man met een “lichte huidskleur”, maar De Telegraaf bracht vorige week het nieuws naar buiten dat het toch zou gaan om een man van buitenlandse origine. Die informatie blijkt nu te kloppen, want gisteren de identiteit van de dader bekend gemaakt. 

Het gaat om de 20-jarige Samir El Y., een man met Nederlandse nationaliteit en van Marokkaanse afkomst. Hij is geen onbekende voor de politie en pleegde in het verleden al verschillende kleinere criminele feiten. De jongeman heeft ook al een strafblad.

Samir El Y. heeft bekentenissen afgelegd en zal zich moeten verantwoorden voor moord of doodslag, afpersing en verboden wapenbezit. In een verborgen ruimte in zijn auto werden een vuurwapen en horloge aangetroffen. Het bleek inderdaad te gaan om een gestolen horloge van één van de vrienden van Bas, of het vuurwapen gebruikt werd voor de moord is nog niet duidelijk.