Bij een aanval van Islamitische Staat op een Afghaanse gevangenis zijn minstens 29 doden gevallen. Er vielen ook minstens 50 gewonden. De bewuste gevangenis in Jalalabad huisvest honderden IS-leden.

De aanval begon zondag, nadat een zelfmoordterrorist een bomauto tot ontploffing bracht aan de toegangspoort van de gevangenis. Daarop openden de jihadisten het vuur op de gevangenisbewakers en stroomden zij de gevangenis binnen. Iets later werd de aanval opgeëist door Islamitische Staat. 

Gevangenis huisvest honderden IS-leden

Maandagmiddag kondigden de Afghaanse autoriteiten aan dat gevangenis heroverd was. Doorheen de namiddag bleven IS-aanhangers het Afghaanse leger bestoken vanuit een nabijgelegen buurt. Bij het geweld vielen minstens 29 doden en 50 gewonden.

Bij de herovering van de gevangenis werden de lijken van twee Taliban-gevangenen gevonden, vermoedelijk vermoord door hun IS-rivalen. Een aanzienlijk deel van de 1.500 gevangen die zich in de gevangenis bevonden wist te ontsnappen. Het is onduidelijk hoeveel van hen nog op vrije voeten zijn. De gevangenis huisvestte honderden IS-aanhangers.