Pieter De Crem, Minister van Binnenlandse Zaken, zei vanochtend in de Kamercommissie Justitie dat zowel de federale politie als het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, en huidig minister-president Jan Jambon, op de hoogte waren van het incident dat geleid heeft tot de dood van Jozef Chovanec. 

De Federale Politie zou reeds op 27 februari 2018 op de hoogte zijn gebracht door een nota van de Slovaakse ambassadeur, op het niveau van de protocolofficier. De nota van de ambassadeur is volgens De Crem ook meegedeeld aan de Federale Politie. Wat er nadien intern bij de politie is gedaan met de informatie kon De Crem niet zeggen.

De Crem zei wel dat hij zelf niet op de hoogte is gebracht van het dossier toen hij in 2018 Jan Jambon opvolgde als minister van Binnenlandse Zaken. Verder zei De Crem ook dat men niet beschikte over de beelden omdat die reeds deel uitmaakten van een gerechtelijk onderzoek. Ook het comité P zou die beelden niet hebben gezien. De Crem bevestigde wel dat ook het kabinet van Jan Jambon op de hoogte was van de feiten sinds juli 2018.

Kamerleden willen uitleg van minister-president Jambon

Ook minister van Justitie Koen Geens bevestigde dit later in zijn tussenkomst. Hij verduidelijkte ook dat hij, als Minister van Justitie en als lid van de uitvoerende macht, geen zeggenschap heeft over de uitvoering van individuele strafonderzoeken. “De beelden mogen mij niet worden overgemaakt”, zei Geens. Hij zei ook dat de burgerlijke partij tot zeven keer inzage gevraagd en gekregen heeft in het dossier. En dat dat een deel van vertraging in het gerechtelijk onderzoek verklaart.

Diverse parlementsleden hebben intussen al aangekondigd dat ze de rol van toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon verder uitgeklaard willen zien. Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput vindt dat Jambon een “grove fout” heeft gemaakt. 

Het kabinet-Jambon reageert voorlopig niet. “We zijn nu alles aan het uitzoeken en de minister zal daarna alle toelichting geven aan de commissie”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

2 REACTIES

  1. Wat een cinema om een dolgedraaide Oostblokker die meer dan twee jaar geleden met zijn hoofd tot bloedens toe op een deur bonkte en daarbij stierf. Dit moet worden geregeld op justitieel niveau en binnen de structuur van het politiewezen. Ministers en parlementairen hebben belangrijkere zaken te doen. Als ze zich met iedere dode sukkel gaan moeten beginnen bezighouden zal er hen niet veel tijd meer resten om de echte problemen aan te pakken. Precies of er geen belangrijkere zijn in dit land. In plaats van zich te laten manipuleren door opposanten die al even weinig inzitten met die dode Slovaak, maar er geen graten in zien om er een sentimenteel opgeklopt oppositiespelletje rond te bouwen. Dit is geen staatszaak ! Tot slot is dit een Waalse aangelegenheid, maar moeten weeral Vlaamse ministers het ontgelden. Zoals ten tijde van de ontsnapping van Dutroux in Neufchateau, toen een Waalse rijkswachter zijn pistool liet afpakken door Dutroux en twee West-Vlaamse ministers ontslag moesten nemen. (De Clerck en Vandelanotte)