Melissa Depraetere, sp.a-Kamerlid, zegt in De Zondag dat het cordon sanitaire voor haar mag verdwijnen. “Dat is de domste uitvinding ooit”, zegt ze zonder verpinken tegen haar gesprekspartner Filip Brusselmans (VB). Een bijzonder verrassende uitspraak voor een Kamerlid van een socialistische partij.

Wat zo mogelijk nog verrassender is. Ze doet die uitspraak in een dubbelinterview, samen met VB-volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans. Uitzonderlijk dat een socialistisch politicus in debat gaat met een VB-politicus in de Vlaamse pers. Dat gebeurde in de context van een gesprek over jongeren en politiek. Filip Brusselmans (22) is de jongste mannelijke politicus ooit en Melissa Depraetere was met haar 28 jaar het jongste vrouwelijke Kamerlid ooit.

“Ik ben hier met open mind, ik heb respect voor uw kiezers, ik vind het daarom belangrijk om te luisteren”, begint Depraetere. Wanneer even later Brusselmans haar confronteert met het feit dat Vlaams Belang als tweede grootste partij niet werd uitgenodigd op het voorzittersoverleg rond de coronacrisis kaatst Depraetere de bal terug.

“Hallo, ik zit hier toch met u? Dat is het beste bewijs dat ik u niet negeer”, reageert ze. Maar ze gaat nog een stap verder, “het cordon sanitaire mag zelfs verdwijnen van mij. Dat is de domste uitvinding ooit. Ik luister ook in het parlement naar u. Maar dat is iets anders dan samen besturen.”

Maar Depraetere stuurt vervolgens bij: “Het is uw partij zelf die zich buitenspel zet. Het zijn uw partijgenoten die migranten met chocomousse vergelijken, die holebi’s met kinderen een brug te ver vinden. Zo maken jullie samenwerking onmogelijk.”

Onafgezien van het feit dat Melissa Depraetere de benjamin is onder sp.a Kamerleden is haar uitspraak niet betekenisloos. Ze bevindt zich als poulain van John Crombez en als nummer 1 van West-Vlaanderen vrij dicht bij de partijtop. 

1 REACTIE