Mechelse N-VA’er Melikan Kucam moet van de raadkamer voor de correctionele rechtbank verschijnen. Hij wordt beschuldigd van fraude met humanitaire visa. Dat laat het parket weten en meldt onder andere De Morgen.

Melikan Kucam moet zich verantwoorden voor mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie. In 2018 opende het parket een onderzoek naar fraude met humanitaire visa na een pano-reportage. Kucum zou zich naar verluidt fors hebben laten betalen om Assyrische christenen uit bijvoorbeeld Syrië en Irak in aanmerking te doen komen voor een humanitair visum. Hij werd vorig jaar vrijgelaten en ontkende publiekelijk dat hij geld had aangenomen. De verdachten zijn niet langer aangehouden, maar Kucum moet nu toch nog naar de rechtbank “zodat men de zaak ten gronde kan bepleiten.”

Interview met Melikan Kucam in 2019

Op 30 juli 2019 publiceerde SCEPTR ook een interview met Melikan Kucam. Daarin deed hij zijn kant van het verhaal. “Mijn enige doel was om zoveel mogelijk volksgenoten uit de Syrische oorlog te redden. Achteraf hebben sommigen mij bedankt. Een toffe brief, maar soms ook een fles wijn, bloemen, het gebeurde soms ook dat ik door tijdgebrek een enveloppe kreeg om dan later iets te gaan eten met mijn familie. Ik heb niemand gedwongen om iets te geven en heel wat mensen heb ik zelfs nooit gezien. En cadeaus kreeg ik later, nooit op voorhand. Ik ben onschuldig! En Pano, tja, die maken wel meer reportages waar mensen van omver vallen. Waarom kreeg ik of iemand die mij kende geen mogelijkheid tot weerwoord? Enkel anonieme getuigenissen? Waarom hebben ze mijn telefoonfragment – opzettelijk? – verkeerd laten vertalen?“ vertelde hij toen.

Ook toen zei hij dat hij zich niet had laten omkopen. Op de beschuldiging dat mensen “de koning geld moesten geven,” had hij het volgende te zeggen: “Walgelijk. Dat is de letterlijke vertaling van mijn naam (‘Malka’ in het Aramees of Malik in het Arabisch betekent ‘koning’, red.), pure sfeermakerij . Ik ken een timmerman die ‘De Neucker’ heet, je mag er in zijn plaats niet aan denken dat die in een zaak met zedenfeiten terecht komt.” Het volledige interview kunt u hier lezen.

Melikan Kucam breekt stilte: “Eindelijk kan ik weerwoord bieden”

1 REACTIE