De Mechelse Rapper ‘BizzyBlaza’ bedreigde vrijdagochtend SCEPTR-redacteur Jakob Kürüm. Via Facebook messenger stuurde hij een reeks haatberichten aan onze redacteur. “Ik zweer bij Allah, jij gaat daar verdwijnen vuile hyena, landverrader”, klinkt het onder meer. Kürüm beraadt zich momenteel nog over mogelijke verdere stappen tegen de rapper. 

De aanleiding hiervoor is vermoedelijk de recente publicatie door Kürüm van een aantal artikels waarin hij getuigenissen brengt over daden van het Turkse leger tegen christenen in Syrië. Die berichten zijn nochtans gebaseerd op getuigenverklaringen. Desalniettemin was enige vorm van kritiek op de Turkse regering eerder ook al de aanleiding tot een reeks intimiderende haatberichten of anonieme telefoontjes. Ook dat was nu weer het geval.  

Jakob Kürüm was nog maar enkele dagen geleden het slachtoffer van andere haat- en dreigberichten. Volgens hem nemen de bedreigingen toe omdat hij met naam vermeld is in een recent artikel van de AKP-gezinde nieuwssite De Jonge Turken. Daarin verwijt de auteur hem een ‘activist’ te zijn. Kürüm werd ook al meermaals in het verleden bedreigd naar aanleiding van artikels die hij schreef over christenvervolging. Steeds kwamen de bedreigingen uit dezelfde hoek. 

BizzyBlaza: “Je gaat daar verdwijnen vuile hyena, verrader”

In enkele korte maar dreigende messengerberichten, verstuurd om 09:52 uur ontbindt BizzyBlaza al zijn duivels. Hij doet dat in een soort mengeltaaltje van Nederlands en Arabische krachttermen.

We nemen de tekst hieronder letterlijk over, inclusief diverse taal- en spellingfouten: “Ewa nutteloze persoon. Wat praat gij over Turkije. Wij hebben nooit iets tegen Assyriërs gedaan. Die zijn zelf weggegaan want Kurden waren jullie aan ‘t kidnappen in pkk. Als ik van  jouw was zou ik nimeer naar Turkije gaan, ze gaan u nooit late gaan.”

In niet mis te verstane taal waarschuwt hij Kürüm dat hij zich beter niet meer laat zien in Turkije en dat zijn veiligheid er niet gegarandeerd is. Hij gebruikt ook vaak Arabische termen zoals “wallahi”, wat betekent “Ik zweer bij Allah.”

“Wallahi, waardeloze persoon. Maak eerst een land voor je praat over een ander land bluffertje. Mislukte wannabe Turk amk.”

“Als je echte Suryani (Syriër, nvdr) bent met ballen ga dan praten in Turkije met je grote mond. OELEN SEN KIMSIN KIMSIN (wie ben jij?, wie ben jij?)”

“Wallahi (ik zweer bij Allah, nvdr), je gaat daar verdwijnen vuile hyena, landverrader. VATAN HAINI (verrader, nvdr)”. 

Rappen van ‘money tot de dood’ tot soldaat in leger Erdogan

De Mechelse rapper is niet onbesproken en kwam de voorbije jaren al een aantal keren in het nieuws. Zo werd hij in juni 2018 al op MNM de microfoon afgesloten toen hij zijn liedje ‘money tot de dood’ kwam voorstellen. Hij sprak er volgens de presentatoren te haatdragende taal.  Hij haalde toen ook al eens het nationale nieuws toen hij live op radiozender MNM “fuck de zionisten” riep. 

Dat leverde hem een klacht op van het Forum der Joodse organisaties. BizzyBlaza stigmatiseert volgens hen de Joodse gemeenschap “op een extreme, provocerende en denigrerende wijze”. Het nummer in kwestie bevat zinnen als “ik wil money als een jood” en “kan niet hangen met een juif”.

In oktober 2019 vervoegde hij zich bij het Turkse leger als vrijwilliger in het leger van president Erdogan in Syrië. BizzyBlaza beschikt zowel over de Belgische en de Turkse nationaliteit. Hij reisde toen speciaal af om er te strijden in de rangen van het Turkse leger. 

1 REACTIE