“Het Marrakesh Immigratiepact 2 komt eraan”, althans dat zegt de Nederlandse partij Forum Voor Democratie (FVD). Volgens de partij van Thierry Baudet, werkt de Europese Unie in het geheim aan een nieuw Immigratiepact: Marrakesh 2. De vorige keer konden landen nog nee zeggen, klinkt het. 
 

FVD herinnert er aan via een sociale media campagne dat ondanks massale oppositie onder de Nederlandse bevolking VVD en CDA akkoord gingen met het Marrakesh-pact. Maar in landen als Oostenrijk, Tsjechië en Polen kwam de regering wél op voor de belangen van het eigen land. Zij weigerden.

De EU zou nu niet langer meer accepteren dat er nog landen zouden weigeren mee te werken. “En daarom werken ze nu aan een nieuw Marrakesh immigratiepact dat nog verder gaat – en ook voor Nederland bindend zou zijn”, meent de partij.
 
Volgens FVD wil “de EU het makkelijker maken voor Afrikaanse immigranten om naar Europa te komen en hier een paspoort te krijgen. Europa zou nóg “multicultureler” moeten worden”. Daardoor zou de Tweede Kamer officieel niets meer kunnen doen.
 
“Want zélfs in het extreem onwaarschijnlijke geval dat Rutte tegen zou stemmen, kan een meerderheid van de EU-lidstaten het pact alsnog aan Nederland opleggen. Zoveel soevereiniteit zijn we al kwijtgeraakt aan Brussel…”, waarschuwt de partij.
 
Het Forum Voor Democratie kondigt aan “er de komende tijd ALLES aan te zullen doen om Rutte en Brussel te laten merken dat Nederland GEEN Marrakesh 2.0 wil. Dat beloven wij u!”, klinkt het strijdvaardig.

Dries Van Langenhove (VB): “Wij zullen ons daar met alle mogelijke middelen tegen verzetten”

Dries Van Langenhove, VB-Kamerlid, verklaart aan SCEPTR dat zijn partij zich daar “met alle mogelijke middelen zal tegen verzetten”. Volgens Van Langenhove is het “een gekende strategie van de EU om regelgeving die door bepaalde lidstaten democratisch niet wordt aanvaard gewoon te herverpakken en verplicht op te leggen”. 

“Het wordt tijd dat er paal en perk gesteld wordt aan deze ondemocratische praktijk”, besluit hij. Concrete verzetsplannen liggen nog niet klaar, maar een nieuwe mars op Brussel sluit Van Langenhove zeker niet uit.

Volgens N-VA europarlementslid Assita Kanko, is er momenteel nog geen voorstel. Dat wordt pas verwacht in het najaar. “Dan pas zullen we kunnen kijken en waar nodig trachten te amenderen”, laat ze weten.