Maandag werd een 24-jarige vader in Dilbeek zwaar toegetakeld door een groep jongeren van Marokkaanse origine. Toen hij met zijn vrouw en twee minderjarige kinderen, na een etentje met een bevriend koppel, langs het park achter het gemeentehuis van Dilbeek wandelde botsten ze op een groepje hangjongeren van Marokkaanse origine. Alan B. uit Ternat kreeg daarbij rake klappen aan zijn oog met een whiskyfles. Hij is vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis. De man heeft een gebroken oogkas, heel wat blauwe plekken, en ondergaat binnenkort een operatie aan het oog. 
 
Inmiddels mocht Alan B. het ziekenhuis verlaten en herstelt hij thuis van zijn kwetsuren.  “Na een etentje met een bevriend koppel wandelde ik samen met mijn vrouw en kinderen in de buurt van het park achter het gemeentehuis van Dilbeek”, begint Alan B. zijn relaas. Toen ik één van mijn kinderen bij mij riep toen die naar de jongeren wou lopen, vroegen de jongeren meteen of ik misschien racist was.” Veel tijd om iets te antwoorden kreeg Alan B. niet. Niet veel later kreeg hij een whiskyfles in zijn oog en verloor hij het bewustzijn.
“Maandag was het ook de verjaardag van ons zoontje, zijn 4de verjaardag. Het ergste is dat ook mijn kinderen van twee en vier jaar oud allebei alles zagen gebeuren. Ze spreken hier nog dagelijks over”, besluit Alan B. 

Hangjongeren uit Brussel 

“De buurt rond het park en het gemeentehuis van Dilbeek wordt al sinds juni, na de versoepeling van de coronamaatregelen geteisterd door allochtone jongeren uit Brussel en door leden van een bij politie en parket gekende Marokkaanse familie uit Dilbeek”, bevestigt ook Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA).
 

Volgens de Dilbeekse burgervader zitten de lokale politiediensten en het gemeentebestuur al enkele maanden met de handen in het haar. “Heel wat van die hangjongeren zoeken aansluiting bij enkele Brusselse bendes en komen hier regelmatig rondhangen in groepjes van tien of twaalf en gedragen zich erg uitdagend en agressief tegenover voorbijgangers.” 

Maar er is ook een ernstig probleem met een lokale Dilbeekse familie van allochtone afkomst, vertelt Segers die benadrukt dat de frustratie niet enkel bij de inwoners, de politie maar ook bij het stadsbestuur een hoogtepunt heeft bereikt: “De Dilbeekse politie organiseerde in samenwerking met andere politiekorpsen de voorbije maand al enige tijd scherpe identiteitscontroles. Daarbij werden diverse jongeren gecontroleerd in het park achter het gemeentehuis.” Volgens de burgemeester werden die controles zeker en vast opgemerkt door de Dilbekenaren. “Maar die controles alleen halen weinig uit, als het parket niet meewil”, aldus Segers. “Wees gerust, de mensen in Dilbeek hebben de controles opgemerkt. Ik ontving zelfs klachten van ouders. Ze merkten dat hun kinderen op korte tijd erg vaak een controle kregen.” 
 
Wie ook genoeg heeft van de situatie is het Dilbeekse gemeenteraadslid Kris Peeters (Vlaams Belang): “Ik dring al enkele weken aan op scherpere controles. Meer nog, ik heb er nog voor gewaarschuwd dat er op een dag slachtoffers zouden vallen.” Hij pleit voor een veel strengere aanpak van de hangjongeren. 

Burgemeester Segers vraagt uitleg aan parket

Burgemeester Segers schaart zich achter zijn inwoners: “Ik ben als burgemeester ook vragende partij. We hebben het parket, met betrekking tot een viertal, bij naam gekende lokale allochtone jongeren, gëinformeerd dat een plaatsverbod werd opgelegd.” Een plaatsverbod is de sterkste lokale maatregel die we lokaal aan daders kunnen opleggen om zich niet op een bepaald grondgebied te begeven. Dat is telkens voor een maand en maximaal voor een periode van 3 maanden. 
 
“Ik was er van overtuigd dat het parket van Halle-Vilvoorde deze gewelddadige feiten zou aangrijpen om zelf ook een stap verder te gaan. De daders zijn gekend bij het gerecht. Ze zijn gearresteerd door onze politie. Nadat zij door enkele getuigen die op een terras zaten, ter plaatse zijn vastgehouden”.
 
Segers vind het volstrekt onbegrijpelijk dat het parket de daders van de agressie niet eens heeft voorgeleid. “Dit is echt een gemiste kans. Nochtans weet ik dat procureur Ine Van Wymeersch van goede wil is. Maar die was deze week met vakantie. Blijkbaar vond de magistraat met wachtdienst de feiten niet ernstig genoeg. Onbegrijpelijk”, klinkt het. Segers schreef over het voorval ook een brief aan de Procureur des Konings maar is nog in afwachting van een antwoord. 
 

Voor Segers is, net zoals voor veel Dilbekenaars, de maat vol: “Ik maak me grote zorgen. Ik hoorde al stemmen opgaan van mensen die het grondig beu zijn. Zij overwegen om zelf dan maar het recht in eigen handen te nemen. Ik kan alleen mijn oproep herhalen en aandringen dat het parket zijn verantwoordelijkheid neemt.”

2 REACTIES

  1. Parket laat daders gaan ! Ze zullen ook meer dan waarschijnlijk nog een paar advocaten pro deo krijgen op onze kosten.Hoe dikwijls hebben we dat al gehoord ? En hoe dikwijls zullen we dat nog moeten horen ? Tot een moegetergde burger het recht in eigen handen neemt. Dan wordt het kot te klein !