Marc Van Ranst werd zondagavond, in het station van Mechelen, bedreigd door een man die hem uitschold voor “linkse rat”. De man bracht vervolgens ook nog de Hitlergroet. Vlaanderens bekendste viroloog was bijzonder alert en slaagde erin om twee foto’s te maken van de man. Hij gooide de foto’s onmiddellijk online.

“In het station van Mechelen stapte een kerel op mij af want hij ging mij kapotmaken omdat ik een linkse rat was. Hij is al heilhitlergroetend afgedropen. Arme man”, tweette Van Ranst, samen met twee foto’s. Op de ene foto kijkt de man recht in de lens van de viroloog. Op de andere strekt hij de rechterarm vooruit. De man is duidelijk herkenbaar afgebeeld. Vervolgens ontstond onmiddellijk een reeks van afkeurende reacties van de fans en supporters van Marc Van Ranst die de daad van de man streng veroordeelden. 

Van de zijde van de tegenstanders van Van Ranst klonken ook enkele kritische geluiden. Zij vinden dat Van Ranst door zijn stijl van communicatie en zijn politieke standpunten voor een stuk (mede)verantwoordelijk was voor dit soort reacties. 

Een groot deel Twitteraars keurde ook het gedrag van de man streng af. Maar, zij wezen tegelijk ook in de richting van de viroloog die door het openlijk verspreiden van de foto’s van deze man ook een ernstige inbreuk zou gemaakt hebben tegen de wet op de privacy. Die zegt dat je niet zomaar foto’s van iedereen publiek mag verspreiden. 

De tweet van Van Ranst ging in elk geval onmiddellijk viraal en werd inmiddels meer dan drieduizend keer gedeeld en bijna zeshonderd keel geliket. Een van diegenen die retweette was Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen. Die kondigde meteen aan dat de lokale politie van Mechelen spontaan een onderzoek was gestart. Van Ranst zelf had zondagavond nog geen formele klacht ingediend.

N-VA schepen Beveren: “Je oogst wat je zaait.”

Toen de N-VA schepen van Beveren, Inge Brocken, zich in de discussie mengde was het hek plots helemaal van de dam. Zij reageerde in een tweet: “Arme Marc Van Ranst, Calimero! Bijna medelijden. Je oogst wat je zaait.”

Lang stond de tweet niet online, want nadat Van Ranst deze tweet had opgemerkt retweette hij deze mét commentaar: “Dit is de reactie van een N-VA schepen in Beveren: het is volgens haar mijn eigen fout dat mensen mij willen kapot maken en daarna even spontaan heilhitleren. Schaam u, mevrouw Brocken!”

(lees verder onder deze tweet)

En ook dit maal oogstte de viroloog onmiddellijk de nodige steun bij zijn aanhangers. Door zijn commentaar bij de tweet van Brocken – die ze intussen alweer verwijderde – suggereerde Van Ranst dat “het volgens haar mijn eigen fout is dat mensen mij willen kapot maken en daarna even spontaan heilhitleren (sic)”.  

Het ontlokte De Morgen journalist Joël De Ceulaer de cynische opmerking dat “mevrouw Brocken van de Chinese muur” is gevallen. Daarmee verwijst De Ceulaer naar een uitspraak van N-VA voorzitter Bart De Wever. Hij wilde er duidelijk mee maken welke afstand er was tussen zijn partij en het Vlaams Belang.

Van de zijde van N-VA hulde men zich zondagavond in stilzwijgen. Geen enkel kopstuk reageerde voorlopig publiek. Ook Inge Brocken zelf konden we zondagavond niet meer bereiken. 

1 REACTIE