Paul Magnette (PS) waarschuwt Egbert Lachaert: “Onze eisen zullen niet veranderen.” Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF. Magnette deed die uitspraak tijdens een Facebook live met socialistische militanten. Informatie uit diverse bronnen lijkt er intussen op te wijzen dat het een kwestie van tijd is voor Egbert Lachaert zijn voorkeur voor paars-groen zal bekend maken. Toch lanceerde Hilde Crevits (CD&V) nog eens de idee van een “afspiegelingsregering”. Een voorstel dat nota bene zélf door Lachaert werd gelanceerd tijdens zijn campagne voor het voorzitterschap van Open VLD.

Volgens RTBF wou Lachaert in elk geval alle verschillende mogelijkheden testen die nog openstaan ​​en praatte hij met verschillende partijen. Het gesprek dat plaatsvond met N-VA voorzitter De Wever, echter absoluut niet zo goed verlopen zijn.

Over het gesprek tussen Open VLD voorzitter Lachaert en de groenen van vrijdag wordt weinig gezegd, behalve dan dat dit een “constructieve” bijeenkomst was. Sommige waarnemers lijken daar alvast een positief teken in te herkennen op weg naar de vorming van een paarsgroene coalitie. “Paars-groen staat te trappelen in de startblokken”, zo schrijven Bart Brinkman en Mathias Verbergt in de weekendkrant van De Standaard. Egbert Lachaert zou “naar een diplomatieke manier zoeken om paars-geel definitief uit te wuiven”. Daaruit leidt men af dat “de paars-groene onderhandelingen intussen volop lopen”.

Paul Magnette : “De sociale punten die we van N-VA hebben gekregen zijn niet vatbaar voor heronderhandeling.”

Opmerkelijk is het harde standpunt van Magnette, tijdens een Facebook “live” sessie, die de PS-voorzitter vrijdag organiseerde voor zijn eigen socialistische achterban. Daarin wees Magnette alvast op de sociale voordelen die hij heeft bekomen in het kader van gesprekken met de N-VA van Bart De Wever. Daarbij had hij ook een boodschap voor Egbert Lachaert: “Onze eisen zullen niet veranderen”, waarschuwde hij. Verder zei hij ook nog dat “de sociale punten die we van de N-VA hebben gekregen niet meer vatbaar zijn voor heronderhandeling”

Wij zijn degenen die de verantwoordelijkheid hebben genomen voor België. Wij hebben zelfs de N-VA overtuigd van een sociaal beleid terwijl we niets met elkaar gemeen hebben”, benadrukte Magnette. Wat betreft eventuele verkiezingen sprak Magnette over “eind oktober of november en niet later”.

“Korte glaciale ontmoeting tussen Lachaert en De Wever”

Diverse mediabronnen zijn het alvast over één ding eens. De ontmoeting tussen Bart De Wever en Egbert Lachaert verliep niet in een al te beste sfeer.  Volgens Newsmonkey  liet Bart De Wever aan Lachaert  verstaan dat als hij zou gaan voor paarsgroen, de N-VA zou mikken op vervroegde verkiezingen. De meeting tussen De Wever en Lachaert zou “kort en glaciaal” verlopen zijn. Ook De Standaard bevestigt dat en volgens die krant “duurde dat gesprek naar verluidt zeven minuten en verliep  het  in een ijzige sfeer”

Vooral de communautaire plannen van De Wever en Magnette lijken een probleem te vormen voor Egbert Lachaert. Voor voorzitter Bouchez van zijn MR-partner, aan wie de Vlaamse liberalen zich hebben vastgeklikt zijn ze onbespreekbaar. 

Crevits herlanceert de “afspiegelingsregering”

Ook CD&V lanceerde gisteren via Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) een opvallend voorstel in De Krant van West-Vlaanderen: “Als er na zes maanden geen regering is, dan moet er een afspiegelingsregering van de twee gemeenschappen komen”, zo stelde ze. Een voorstel dat ook al eerder door haar voorzitter Joachim Coens werd gedaan. Crevits gaat nog een stapje verder door er een deadline van zes maanden aan toe te voegen en vindt dat het principe ook ingeschreven moet worden in de grondwet.

De cruciale vraag is hoe Egbert Lachaert daar vandaag over denkt. Hij stelde het idee alvast ooit zelf voor, tijdens zijn campagne voor het voorzitterschap. Maar dat was in maart 2020, toen hij nog niet verkozen was tot Open VLD voorzitter. Een aantal Open VLD leden, met duidelijke voorkeur voor paars-geel, zoals oud parlementslid Lode Vereeck, laten alvast niet na om Egbert Lachaert aan een aantal van zijn beloftes te herinneren.