De Franse president Emmanuel Macron roept op om de EU te mobiliseren tegen de Wit-Russische regering. Woensdag komt de EU samen om de kwestie te bespreken. Die oproep komt er nadat er opnieuw tienduizenden manifestanten op straat kwamen om te betogen voor nieuwe en eerlijke verkiezingen. Daarnaast willen de manifestanten dat Loekasjenko aftreedt en de oproerpolitie zich terugtrekt. Loekasjenko gaf alvast antwoord dat er “geen nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden, tot jullie (het volk) me doden.” Hij gaf wel aan bereid te zijn om de macht te delen en staatshervormingen door te voeren, maar niet onder druk van de NAVO, de EU en de manifestanten. Eerst moet het geweld stoppen, zegt hij. Dan pas zal hij bereid zijn om erover te praten.

(Lees verder onder de tweet)

“Geen nieuwe verkiezingen tot jullie mij doden”

Tijdens een bezoek aan een tractorfabriek was Loekasjenko zeer duidelijk: “Nieuwe verkiezingen? Die komen er niet tot jullie mij doden!” De oppositie eist namelijk nieuwe verkiezingen, omdat ze beweren dat de uitslag vervalst is. Daarom zijn er al dagen op een rij protesten, waarbij al verschillende gewonden en doden zijn gevallen. Daarnaast doen verhalen de ronde van mishandelingen door de oproerpolitie, zoals het verhaal van Timoer.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/SCEPTR_online/status/1295024414036238338

Alhoewel nieuwe verkiezingen niet op de lijst van mogelijkheden staat volgens Loekasjenko, is hij wel bereid om de macht te delen en staatshervormingen door te voeren. Als het geweld stopt, de EU zich terugtrekt en de NAVO zich niet moeit, zal hij hierover praten. Hij is zelfs bereid om daarvoor de grondwet te wijzigen. Of de oppositie hiermee akkoord zal gaan, is niet duidelijk. Oppositieleider Tichanovskaja laat namelijk al weten dat ze klaar is om het land te leiden.

De oppositie heeft ook opgeroepen tot een algemene staking in de staatsbedrijven. Zo wordt bijvoorbeeld gestaakt bij de staatsomroep volgens de VRT. Verschillende presentatoren en andere medewerkers namen vorige week al ontslag uit solidariteit. Ook fabrieken worden stilgelegd , wat meteen ook de aanleiding was van het bezoek van Loekasjenko.

Macron roept op om te mobiliseren, woensdag komt EU samen

De Franse president Emmanuel Macron roept alvast op om de manifestanten te steunen. Hij wil dat de EU alle beschikbare middelen mobiliseert om de manifestanten te ondersteunen tijdens de betogingen. “De EU moet zich blijven mobiliseren aan de zijde van de honderdduizenden Wit-Russen die vreedzaam betogen om te eisen dat hun rechten, hun vrijheid en hun soevereiniteit worden gerespecteerd”, aldus Macron volgens de Knack. Eerder reageerde de EU en VS ook al dat de Unie “haar relaties met Wit-Rusland zal herbekijken door het geobserveerd geweld, de onrechtvaardige arrestaties en de verkiezingsfraude.

1 REACTIE