Frankrijk stuurt een marinefregat en twee gevechtsvliegtuigen naar de oostelijke Middellandse Zee om Griekenland te steunen in het geschil met Turkije. De Franse troepen voeren gezamenlijke manoeuvres uit met het Griekse leger op Kreta.

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) kondigde gisteren aan dat Frankrijk zijn militaire aanwezigheid in de oostelijke Middellandse Zee zou opkrikken. Daar werd donderdag gevolg aan gegeven. Een marinefregat en twee Rafale-gevechtsvliegtuigen kwamen aan op Kreta en hebben gezamenlijke manoeuvres uitgevoerd met het Griekse leger.

“Macron is een echte vriend van Griekenland”

Daarmee biedt Frankrijk Griekenland steun in het geschil met Turkije. De spanning tussen beide NAVO-landen nam de afgelopen dagen opnieuw sterk toe nadat een Turks schip, de Oruc Reis, verkenningen uitvoerde in het zeegebied tussen Kreta en Cyprus. Beide landen maken aanspraak op het gebied, dat een potentiële rijkdom aan olie en gas herbergt.

Frankrijk kiest – samen met de Europese Unie – de kant van de Grieken en roept Turkije op om de olie- en gasexploratie in betwiste wateren te stoppen. Het is niet de eerste keer dat Frankrijk en Turkije lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Ook in de Libische burgeroorlog wedden beide landen op verschillende paarden.

“Emmanuel Macron is een echte vriend van Griekenland en een fervent verdediger van de Europese waarden en het internationale recht”, aldus de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND).