Luk Lemmens (N-VA), eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen vindt “dat Marc Van Ranst zich niet moet bezig houden met politiek”. Dat zegt hij in een reactie aan SCEPTR over de gewijzigde maatregelen die Cathy Berx gisteren aankondigde. De ondernemers in de provincie Antwerpen zijn al enige tijd niet te spreken over de negatieve beeldvorming over de provincie. Men kijkt daarbij uitdrukkelijk naar “Virologen en gouverneur” die  “beter twee keer zouden nadenken wat de impact van hun woorden zijn”, zo klinkt het in een gezamenlijke persmededeling van UNIZO, NSZ, Comeos en Horeca-Vlaanderen. 

Zowel viroloog Marc Van Ranst als gouverneur Cathy Berx blijven kop van jut voor heel wat Antwerpse ondernemers. Maar ook Eerste Gedeputeerde van de provincie Antwerpen, Luk Lemmens (N-VA), schaart zich aan de zijde van de critici en de ondernemers. Volgens hem kwamen de nieuwe maatregelen van gouverneur Cathy Berx er omdat de druk uit de sector te groot was: “Ik wil opmerken dat de gouverneur een ambtenaar is die werkt in opdracht van zowel federale als Vlaamse regering. Ze is niet verkozen. Dat is anders voor de bestendige deputatie. Veel mensen weten dat niet en maken dat onderscheid niet.” Daarmee bevestigt Lemmens dat de Antwerpse deputatie en de gouverneur alvast niet altijd op één lijn zaten.

Lemmens blijft wel mild voor de gouverneur: “Ik heb natuurlijk begrip voor de houding van gouverneur Berx, die in een lastige positie zit. Wel ga ik er van uit dat ze de maatregelen ook heeft genomen vanuit een oprechte bezorgdheid voor de veiligheid en de gezondheid van de burgers in de hele provincie Antwerpen.”

Luk Lemmens (N-VA): “Ik had de indruk dat Cathy Berx onder druk stond van de federale regering”

Volgens Lemmens stonden zijn telefoon en mailbox roodgloeiend: Daags na de aankondiging van de scherpe maatregelen voor onze provincie werden zowel ik als mijn collega’s overstelpt door klachten vanuit diverse ondernemers en vakorganisaties.

Hij betreurt het vooral dat er geen enkele vorm van voorafgaand overleg plaatsvond tussen gouverneur Berx en de bestendige deputatie: “Wanneer men maatregelen neemt waarvan de economische gevolgen zo groot zijn, dan had dat overleg er moeten zijn. Maar ik heb de indruk dat Cathy Berx onder druk stond van de Federale regering, en niet in het minst van premier Sophie Wilmès.” 

Nico Volckeryck (NSZ): “Ondernemers pikken niet langer dat ondernemen onmogelijk wordt gemaakt”

De ondernemersorganisaties, hoeden zich doorgaans om al te grote woorden te gebruiken, maar vinden nu blijkbaar een luisterend oor bij de deputatie van de provincie Antwerpen. vinden. In overleg en in samenwerking met UNIZO, NSZ, Comeos en Horeca-Vlaanderen gaat de provincie Antwerpen mee haar schouders zetten onder een imagocampagne die het publiek opnieuw warm moet maken om te genieten van wat wel mogelijk is in de provincie.

“Het is van essentieel belang dat we terug volk in onze handelskernen krijgen. Dat doe je niet door mensen schrik aan te jagen maar door hen duidelijk de mogelijkheden aan te reiken van wat wel allemaal kan in deze coronatijd,” meent Carl van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen. “Onze mensen hebben de voorbije maanden geïnvesteerd in veiligheid om hun klanten goed en in veilige omstandigheden te kunnen ontvangen en ze hebben bewezen dat dit kon,” vult Nico Volckeryck, regiodirecteur NSZ aan. “Ondernemers zijn echt kwaad en pikken niet langer dat het ondernemen onmogelijk gemaakt wordt.”

“Vlak na de uitspraken om uit Antwerpen weg te blijven, die eerst van viroloog Marc Van Ranst kwamen, en nadien ook door Berx werden herhaald, werden we in de provincie economisch gewurgd”, stelt Luk Lemmens (N-VA). “En dat geldt ook voor de kleinere steden en gemeenten, jammer genoeg.” Lemmens doet overigens nog een opmerkelijke oproep. “Men had die man eigenlijk al langer een halt moeten toeroepen. Hij moet zich bezighouden met virologie, niet met politiek. Het wordt tijd dat de politiek en meer bepaald de federale regering die man tot de orde roept. Deze week mochten we alweer niet meer naar de kust. Waar mogen we dan wel nog naartoe?”, besluit Lemmens.

“Nu onze provincie opnieuw op een positieve manier op de kaart zetten” 

Ook Nico Volckeryck is overtuigd van de negatieve impact van de oproepen van Van Ranst en Berx. Dat was ineens een flinke klap die we kregen. We hadden dat anders kunnen communiceren. We hadden echt wel kunnen zeggen: ‘Kijk, er zijn problemen in die buurt.’ Neem bijvoorbeeld Borgerhout, dat is een gemeente op zich. Ook Deurne is een gemeente op zich. En toen kregen we ook nog de doodsteek van de gouverneur, die nog eens een keer Van Ranst achterna liep. En dan nog eens daarbovenop, voor de eerste keer in heel Europa sinds de nazi’s Antwerpen hebben bezet, voert men de avondklok in,” meent hij.

Luk Lemmens besluit en zegt dat zij de ondernemers begrijpen en de uitspraken betreuren die geleid hebben tot de negatieve beeldvorming. “We willen nu samen met de ondernemersverenigingen samenwerken om onze provincie opnieuw op een positieve manier op de kaart te zetten zodat onze inwoners opnieuw de weg naar hun geliefde restaurant, hun favoriete winkel vinden en de laatste vakantiedagen veilig kunnen doorbrengen in eigen provincie.